Freedom House: Independenta presei, cea a justitiei si lupta anticoruptie au avut de castigat in 2006 in Romania
Concluziile raportului, pe capitolele analizate:
Ratingurile se acorda de la 1 la 7 puncte, 1 fiind cel mai inalt nivel de progres democratic, iar 7 cel mai scazut. Toate ratingurile reflecta situatia din perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2006.
fondurile UE care ar putea fi accesate in 2007 sa nu fie absorbite. Contributia Romaniei la bugetul UE va fi astfel mai mare decat fondurile ce se vor intoarce in tara. Lipsa majoritatii in Parlament va incetini ritmul adoptarii legilor necesare pentru integrarea in UE, iar asta ar putea duce la activarea clauzei de salvgardare in domeniul justitiei.
Studiul Freedom House masoara in fiecare an, din 1999 incoace, nivelul democratiei din 29 de tari si regiuni din Europa Centrala si Eurasia. „Nations in Transit 2007” arata ca tendintele populiste si anti-liberale sunt in crestere, iar independenta justitiei este pusa sub o continua presiune.
Statele autoritare au intensificat practicile represive
Roland Kovats, directorul Freedom House Europa, a declarat, la lansarea raportului la Budapesta, ca „progresul economic din Europa Centrala este umbrit de tulburarile politice. Foarte multe tari se confrunta cu problema concentrarii puterii partidelor
politice in mainele unor elite. Partizanatul crescand distrage atentia si timpul de la munca reala de consolidare a reformelor si de construire a unor institutii solide.”
In pofida acestor evenimente, raportul arata ca 10 dintre noile state membre ale Uniunii Europene din Europa Centrala sunt inca printre cele mai performante in ceea ce priveste progresul democratic. In acelasi timp, spatiul Comunitatii Statelor Independente continua sa fie caracterizat de tendinte anti-democratice.
Statele autoritare care domina regiunea au intensificat practicile represive. Rusia a inregistrat un declin considerabil in ultimul deceniu, punctajul democratiei din acest an reprezentand o confirmare a acestei tendinte. Turkmenistan si Uzbekistan sunt cele mai nedemocratice tari din acest studiu.
In Balcani, Bosnia si Serbia au inregistrat ameliorari minore ale democratiei in timp ce Albania, Croatia si Muntenegru au avut un usor declin al punctajului democratiei. In Macedonia si Kosovo nu s-a inregistrat nicio schimbare.
In Budapesta, participantii la o intalnire pe tema raportului si-au exprimat ingrijorarea referitor la criza din tarile Europei Centrale. Acestia au observat ca UE nu dispune de mecanisme oficiale care sa sustina reformele administrative in statele membre care au aderat de curand.
Liderii din Ungaria si Europa Centrala au discutat despre diferentele de tendinte dintre tarile care au aderat la UE in 2004, pe de o parte, si cele doua state membre care au aderat in 2007, pe de alta parte. Studiul mentionat demonstreaza o imbunatatire generala a procesului de democratizare in Bulgaria si Romania, in 2006, in comparatie cu tendintele altor state membre din Europa Centrala.