Sari direct la conținut

Frontex, agentia europeana pentru controlul granitelor, si-a dublat bugetul in ultimii doi ani pe fondul crizei migrantilor

HotNews.ro

Agentia Europeana pentru controlul Frontierelor si Coastelor – Frontex – a inregistrat o crestere a bugetului de doua ori din 2015 si pana in prezent, pe fondul escaladarii crizei imigrantilor din Siria si tarile africane care strabat Marea Mediterana si incearca sa patrunda in tarile membre UE. Frontex desfasoara controale constante cu autoritatile din tarile-granita si supervizeaza, printre altele, transferul migrantilor sirieni si africani din Grecia catre Turcia, conform acordurilor, insa multi dintre refugiati cer azil si protectie – proceduri birocratice care dureaza si impiedica transferarea in afara spatiului UE.

Agentia Europeana pentru controlul Frontierelor si Coastelor, cu sediul la Varsovia, in Polonia, a inregistrat o crestere a bugetului de 50 de ori de la infiintarea sa, in 2005, si de doua ori fata de 2015, pe fondul crizei migrantilor sirieni si din tarile din Africa peste marea Mediterana. In 2017, bugetul Frontex a fost de peste 300 de milioane de euro, a precizat la Madrid purtatoarea de cuvant Frontex, Ewa Moncure.

Frontex se ocupa, printre altele, de monitorizarea granitelor, de operatiuni in comun cu autoritatile statelor membre de la granita UE, de training si sprijin, de legatura cu statele partenere non-UE, dar si de reintoarcerea in statele de origine ale migrantilor depistati pe teritoriul UE.

In 2016, Frontex a coordonat reintoarcerea in tara de origine a peste 10.600 de persoane, in timp ce in 2017, in primele cinci luni, Frontex deja a coordonat intoarcerea a peste 7.700 de migranti.

„Agentia Europeana pentru Controlul Frontierelor trebuie sa fie operativa in orice moment. Raspunderea pe problema migratiei este a tuturor statelor membre”, a declarat presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, in cadrul unui seminar organizat de PE la Madrid pe tema securitatii si apararii in Europa de Sud si Sud-Est.

Potrivit reprezentantului agentiei, Frontex supervizeaza si transferul migrantilor sirieni din Grecia catre Turcia, conform acordurilor semnate. In 2016, Frontex a supervizat transferarea din Grecia in Turcia a 908 persoane, iar in 2017, pana in prezent, 422 de persoane au fost transferate.

„Sunt multi, insa, care solicita azil si protectie in UE, iar asta inseamna un proces birocratic care dureaza. Apoi, fiecare imigrant are dreptul de a contesta decizia. In tot acest timp nu poate fi transferat”, a precizat Ewa Moncure.

Dincolo de criza refugiatilor sirieni, presedintele Parlamentului European atrage atentia asupra unui potential val de imigranti africani in urmatorii ani si vorbeste de milioane de persoane care s-ar putea indrepta spre tarile UE.

„Protejarea frontierelor noastre nu e posibila daca nu ne uitam la cauzele fenomenului de migratie. Si aici cheia se afla in Africa. Milioane de persoane de pe acest continent ar putea migra spre Europa in urmatorii ani. Din acest motiv trebuia sa investim in Africa si sa dezvoltam dialogul politic cu acest continent”, a spus Antonio Tajani.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro