Functionarii din Primaria Cluj-Napoca vor avea cod de conduita
Primaria municipiului Cluj-Napoca va fi prima institutie de acest gen din Transilvania care va avea un cod propriu de conduita. Acesta este finantat de Ambasada SUA la Bucuresti si a fost realizat de catre specialistii Ligii Apararii Drepturilor Omului (LADO).
Codul a fost tiparit intr-un numar de 500 de exemplare si contine reguli si recomandari pentru comportarea functionarilor publici atat in relatiile cu cetatenii, cat si in raport cu superiorii sau cu colegii lor. Materialul, care are deocamdata doar valoare orientativa, ar putea deveni obligatoriu daca va fi votat de consilierii locali.
Presedintele biroului din Cluj a LADO, sociologul Ana Ludusan, a declarat ca scopul acestui cod este formarea unor functionari performanti si realizarea unei bune administrari a afacerilor publice locale.
Reprezentantii ligii au avut saptamanal, de anul trecut, interviuri cu zeci de functionari din Primarie si au realizat primul sondaj de opinie in care au fost intervievati exclusiv angajatii Primariei.
Concluziile cercetarilor sociologice sunt ca organigrama Primariei este stufoasa, supradimensionata si ca de multe ori,cei care ocupa posturi in cadrul administratiei locale nu au competentele necesare desfasurarii activitatii lor. Ana Ludusan a afirmat ca departamentele pe care le-a studiat primele au fost cele care aveau problemele cele mai mari: Urbanismul si Camera Agricola.
70.000 de locuinte, duse pe apa Sambetei
In timpul cercetarilor, angajatii LADO au aflat ca, in intervalul 1990-2000, municipalitatea a vandut 70.000 de apartamente pe bani de nimic. Cu pretul incasat pe aceste locuinte, administratia locala nu a reusit sa finanteze nici un proiect de infrastructura mai important.
Aceste apartamente ar fi fost foarte utile acum, pentru ca ele ar fi insemnat rezolvarea problemei locuintelor sociale, a celor pentru tineri sau pentru persoanele evacuate din casele nationalizate ce au fost restituite fostilor proprietari.
In loc de aceasta, cei care au cumparat locuintele de la Primarie, in foarte multe cazuri le inchiriaza la preturi consistente si, astfel, isi completeaza veniturile cu o adevarata renta.
Mai mult, pentru finantarea unor proiecte precum asfaltarea strazilor, reabilitarea liniilor de tramvai sau ridicarea unor noi cartiere, administratia locala a fost nevoita sa ia un credit de 1.500 de miliarde lei vechi.
Ana Ludusan a mai declarat ca a analizat si modul in care primarul orasului, Emil Boc, isi conduce institutia. Ea sustine ca datorita mijloacelor moderne de comunicatie, o astfel de institutie poate fi condusa si din avion, aluzie la contestatiile politice legate de drumurile dese ale lui Boc la Bucuresti, avand in vedere ca edilul este si presedintele Partidului Democrat.
Pe de alta parte, reprezentanta LADO a mentionat ca primarul a sprijinit derularea proiectului, la inceput cu entuziasm, iar apoi investigatiile realizate de activistii ligii au inceput sa ii convina din ce in ce mai putin.
Totusi, sprijinul lui Emil Boc a fost esential pentru derularea proiectului, sustine presedintele LADO Cluj, mai ales ca au existat directori care i-au dat afara din birou pe activistii ligii ce doreau sa ii intervieveze.
Proiectul a fost incheiat cu un curs de instruire de patru saptamani, la care au participat functionari din toate compartimentele Primariei.