Sari direct la conținut

Fundatia Vier Pfoten ataca la Curtea de Apel normele care permit uciderea cainilor fara stapan

HotNews.ro
Caini comunitari, Foto: HotNews / DP
Caini comunitari, Foto: HotNews / DP

Fundatia Vier Pfoten a atacat luni la Curtea de Apel Bucuresti normele care permit uciderea cainilor fara stapan. In plus, asociatia face apel catre Guvernul Romaniei sa suspende aplicarea actualei legislatii si sa emita o Ordonanta de Urgenta care sa puna capat uciderii maidanezilor. Reamintim ca in acest weekend circa 1000 de oameni au protestat, cerand Guvernului sa opreasca eutanasierea cainilor sanatosi.

„Am avertizat deja autoritatile ca uciderea cainilor fara stapan nu este o solutie reala. Vom lua toate masurile necesare pentru a convinge Guvernul sa opreasca aceasta lege si si adopte una care sa creeze bunastare atat pentru oameni, cat si pentru caini. Actiunea legala de la Curtea de Apel este prima etapa, avand in vedere ca sezonul uciderilor a inceput deja”, a declarat Gabriel Paun, director de campanii Vier Pfoten International.

Legea care permite eutanasierea maidanezilor a intrat in vigoare in septembrie, anul trecut. Metodologia de aplicare a legii a fost aprobata de Guvern chiar inainte de Craciun. Potrivit Vier Pfoten, normele de aplicare a noii legi contin unele prevederi care contrazic alte legi si devin, astfel, inaplicabile. Spre exemplu, potrivit normelor de aplicare a Legii 258/2013 de gestionare a cainilor fara stapan, autoritatile locale pot incredinta gestionarea cainilor fara stapan oricarei companii private. In schimb, potrivit legii 258/2013, concesiunea se face doar catre anumite entitati cu competente specifice.

„O alta problema este faptul ca unitatile administrative pot intra una pe teritoriul celeilalte ca sa colecteze si sa elimine cainii. Accesul persoanelor fizice pentru a monitoriza activitatea din interiorul adaposturilor publice este foarte restrictiv, la fel si adoptiile. Totodata, proprietarii de caini sunt obligati sa anunte autoritatile locale atunci cand pleaca de acasa mai mult de doua saptamani. In orice alta tara, o asemenea prevedere legala se aplica doar detinutilor eliberati conditionat”, se mai arata in comunicatul Vier Pfoten.

„Am descoperit o serie de inadvertente in normele de aplicare a legii 258/2013 si le-am atacat din punct de vedere legal. Aceste reglemetari trateaza cainii ca pe niste detinuti. Descurajeaza adoptiile, in schimb incurajeaza fraudele si afacerile locale ilegale de omorare a cainilor. Justitia ar putea suspenda legea uciderii la prima infatisare, care va avea loc in curand”, a adaugat Paun.

Vier Pfoten raportat deja peste 70 de cazuri de nereguli din adaposturile publice si cazuri de cruzime asupra cainilor fara stapan, care includ otraviri, focuri de arma si alte metode de ucidere. „Intregul tablou inlcude, pe langa legea uciderii, aceste abuzuri si cazuri de ucidere prin tortura comise de criminali aflati inca in libertate, toate acestea sub ochii politiei care nu face nimic”, a mai spus Paun.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro