Furnizorii și distribuitorii de energie critică dur creșterile de taxe: Periclitează grav capacitatea de a mai finanța schemele de plafonare a prețurilor
Documentul publicat de Ministerul Finanțelor privind noile taxe aplicate companiilor pe cifra de afaceri, la o primă analiză, conține prevederi care periclitează grav capacitatea furnizorilor de a mai finanța schemele de plafonare și, respectiv, toate plățile pe lanț pentru companiile de distribuție, transport și producție, susține Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), printr-un comunicat. De asemenea, distribuitorii din domeniul energetic plătesc deja o taxă de monopol.
Potrivit federației, furnizorii prefinanțează aceste scheme și recuperează ulterior, cu întârziere, banii datorați de autorități pentru plafonarea prețurilor, situație care a antrenat împrumuturi pentru le susține. O nouă taxă ar afecta decisiv resursele financiare disponibile.
Reamintim că furnizorii spun că mai au de recuperat vreo 3 miliarde de lei ca să ajungă cu plățile la nivelul lunii iunie. Operatorii de pe piață se plâng că în așteptarea sumelor restante, se văd nevoiți să facă împrumuturi la bănci, iar „banii costă”.
Pentru mai multe amănunte, citește Schema de plafonare-compensare a prețului la energie, o mare problemă pentru guvern, dar și pentru furnizori
Distribuitorii plătesc deja o taxă de monopol
Pentru activitatea de distribuție, o nouă taxă, pe cifra de afaceri, în condițiile în care veniturile distribuitorilor sunt reglementate și se achită deja o taxă de monopol, iar recuperarea costurilor suplimentare înregistrate în contextul crizei energetice a fost amânată, afectează major posibilitatea acestora de a investi în rețelele de distribuție, care au nevoie vitală de transformare.
Experții ACUE vor face o analiză detaliată, pe care o vom prezenta Guvernului, privind impactul direct și indirect asupra consumatorilor de energie.
Cum vor crește taxele pentru multinaționale
Taxele vor crește, lucru confirmat de proiectul de măsuri fiscale asumat de Coaliția PSD-PNL. Ministerul Finanțelor a publicat oficial documentul cu care premierul Marcel Ciolacu se va duce în Parlament pentru asumarea răspunderii.
Potrivit documentului, se introduce, începând de anul viitor, un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro. Vizează marile companii „care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri”.
ACUE reprezintă marii furnizori și distribuitori de energie și gaze naturale din România.