Sari direct la conținut

Gabriel Biriș: Dublarea impozitului suplimentar la bănci crește probabilitatea să explodeze în față / Taxa suplimentară la petrol și gaze zici că a fost scrisă de ruși

HotNews.ro
Gabriel Biris, specialist in fiscalitate, Foto: Hotnews
Gabriel Biris, specialist in fiscalitate, Foto: Hotnews

Avocatul Gabriel Biriș, expert în fiscalitate, spune că îl bucură dublarea impozitului suplimentar la bănci pentru că o să explodeze în fața autorilor.

„După ce am reflectat, ajung să mă bucur de dublarea impozitului suplimentar la bănci, de la 1% la 2% în 2024 și 2025. De ce mă bucură? Crește probabilitatea unei întâmplări precum cea din 2019”, a spus el.

El este de părere că poate 1% nu afecta sănătatea sistemului bancar, dar 2% în mod sigur va afecta.

„În 2019, bazându-se pe niște opinii, că studii n-am văzut, s-a introdus taxa pe lăcomie. Rezultatul care a fost? Agențiile de rating s-au reîntors și au avertizat Guvernul că taxa, așa cum e, pune în pericol stabilitatea sistemului bancar, asta atrăgând după sine reducerea ratingului de țară”, a explicat Biriș în cadrul unei conferințe organizată de Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC).

Potrivit acestuia, autorii acestor opinii, impresii, sentimente sunt și la baza modificărilor de astăzi.

„1% poate că nu aducea revenirea agențiilor, dar la 2% crește mult probabiliatea să explodeze în față autorilor. Cred că era mai bine dacă o făceau 5% ca să fie clar că nu funcționează”, a mai arătat Gabriel Biriș.

  • „Băncile astea lacome trebuie taxate”. Dar ce facem cu toți „providenții” din piață, cu IFN-urile, fără a include aici leasingul financiar și operațional? Credite cu buletinul la 500 – 600%/an? La ele nu ne uităm, că unele dintre ele aparțin unor politicieni.”
  • „Impozitul ăsta suplimentar nu se aplică doar la IFN-uri, ci doar la bănci.”

„Impozitul suplimentar pentru industria de petrol și gaze parcă a fost scris de ruși”

„Impozitul suplimentar pentru industria de petrol și gaze parcă ar fi fost scrisă de ruși”, susține Biriș.

„Pe cine afectează? În principal Romgaz, Petrom și Black Sea Oil and Gas. De la Romgaz și Petrom ne așteptăm că în următorii 3 ani să investească 4 miliarde în exploatarea zăcământului din Marea Neagră”, a spus el.

A mai amintit că industria a fost afectată și de contribuția de solidaritate.

„Mă întreb, Romgaz cum se descurcă anul ăsta? Anul trecut, prețul mediu la gaze a fost undeva de 140 euro/MW. Pe baza acestui preț, anul acesta cred că au plătit 900 milioane lei contribuția de solidaritate. Prețul la gaz nu a trecut anul acesta de 40 de euro”, a spus avocatul.

  • „Plătesc niștre contribuții, și alea nedeductibile, din niște venituri pe care nu le au. Chiar sunt foarte curios, după ce au plătit și un 1 miliard, din care 300 milioane împrumutați pentru participația Exxon, cum se va descurca Romgaz și dacă nu cumva vom vedea niște dificultăți de plăți acolo”.

„Acesta este rezultatul unor decizii de politică fiscală fără să avem studii de impact. E posibil ca impactul să fie atât de rapid și de negativ încât să vedem în perioada următoare pași înapoi”, este de părere expertul.

  • „Discutam ieri cu un prieten fiscalist. Mi-a zis: În 2017, dacă noi nu puneam umărul să corectăm split-TVA și lăsam să blocheze economia, ăia care au venit cu ideea (aceiași din spatele acestor idei) ar mai putea avea ideile de astăzi?

„Hai să vedem ce va fi. Să dăm cu capul în zid cu toții și să-și tragă fiecare concluziile”, conchide Biriș.

Vezi: Ce taxe adaugă și mărește Coaliția PSD-PNL / Tot ce trebuie să știi

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro