Gabriel Liiceanu: Vorbind despre prostie te pui in afara ei – esti cel mai mare prost
Filosoful Gabriel Liiceanu considera ca a vorbi despre prostie si a te pune astfel in afara sferei acesteia te face sa devii automat cel mai mare prost, iar orice om care isi depaseste mica lui bucatica de stiinta intra imediat pe terenul prostiei, noteaza Agerpres.
„Orice om care vorbeste despre prostie se pune automat in postura celui care iese in afara sferei prostiei. ‘Eu sunt un inteligent care vorbesc despre prostie’. Si in clipa aia este cel mai mare prost”, a spus Liiceanu, sambata, la Gaudeamus, cu prilejul lansarii cartii sale „Continentele insomniei”, aparuta recent la Humanitas.
El a explicat ca acest lucru a fost vazut mai intai de Socrate.
„Dar sa stiti ca mesajele filosofiei intra pe o ureche si ies pe alta, indiferent cat de popularizate ar fi. Cand Socrate a venit si le-a spus atenienilor, scotandu-i din minti, enervandu-i si facandu-i sa il condamne la moarte, le-a spus un lucru de-o banalitate enorma, dar care i-a intaratat: ‘Zice oracolul de la Delphi ca sunt cel mai destept om, cel mai intelept, tocmai pentru ca stiu cate nu stiu si ca nu stiu’. Ei au inteles atata: ca ii face prosti pe toti. Ori Socrate ii facea prosti pe toti, inclusiv pe el. Si le spunea – ‘daca vreti sa nu fiti prosti, intelegeti ca niciun om, netraind intr-o ordine divina, nu poate sti decat intr-o directie a lucrurilor. Nimeni nu are competente generale. Ma uit uneori la televizor, unii mi-au fost prieteni, amici, i-am cunoscut. Clampane la televizor indiferent despre ce-i vorba. Sunt poeti si vorbesc despre fiscalitate. Lucruri inimaginabile. Si toti sunt convinsi ca au ceva de spus”, a explicat filosoful.
Potrivit lui Liiceanu, si Robert Musil, in „Omul fara insusiri”, a aratat, ca si Socrate, „de ce intr-o societate, indiferent care e ea, prostia este distribuita in mod egal intre genii, academicieni, oameni de stiinta, poeti”.
„Toti suntem prosti daca deschidem gura intr-un mod neavizat intr-o directie. Prostia se strecoara, intra in artere, patrunde in toate cotloanele fiintei noastre. Orice om care isi depaseste mica lui bucatica de stiinta intra automat pe terenul prostiei. Uitati-va cata prostie e in Premiile Nobel, uitati-va cata prostie e in premiile de azi, dupa ce criterii se dau. Uitati-va cata prostie e la academicienii care sunt intrebati sa vorbeasca despre lucruri care ii depasesc etc”, a mai spus filosoful.