Sari direct la conținut

Gandul: Principalul atu al României în UE este în continuare salariul mic

Forta de munca bine calificata, dar si ieftina, alaturi de locatia atractiva din cadrul Uniunii Europene si dimensiunile mari ale pietei constituie pentru Romania cele mai mari avantaje competitive in regiune, potrivit unui raport al Bancii Comerciale Romane.

Cu toate ca ritmul actual de crestere al salariilor este unul destul de ridicat, analistii bancii estimeaza ca Romania va ramane in topul preferintelor investitorilor care intentioneaza sa-si extinda afacerile in Europa Centrala si de Est, raportul dintre costul unitar al fortei de munca si productivitatea muncii ramanand cel mai atractiv din regiune. Chiar si asa, marile companii ar putea renunta sa intre pe piata autohtona, mai ales dupa ce o parte dintre investitorii deja prezenti s-au confruntat cu miscari sindicale de amploare.

„Cu toate acestea, recentele greve din sectorul privat ar putea schimba perceptia investitorilor straini asupra Romaniei, iar pe termen mediu si lung Romania nu va mai fi privita ca o destinatie ieftina pentru afaceri. Cererile salariale din sectorul privat pot conduce la presiuni inflationiste, iar un element foarte important in prezent este mentinerea acestor cereri in sfera sectorului privat fara o propagare catre sectorul public. Un avantaj este acela ca sectorul privat detine mecanismele necesare pentru corectarea dezechilibrelor induse de majorarea costurilor salariale“, se subliniaza in analiza BCR.

Investitiile straine vor creste cu 10,5%

In acelasi timp, in raport se mai vorbeste despre posibilitatea cresterii investitiilor straine directe cu 10,5%, de la 7,06 miliarde de euro inregistrate in 2007, la 7,8 miliarde euro in acest an. „Avand in vedere valoarea ridicata inregistrata de investitiile straine directe in primele doua luni din acest an, de 1,2 miliarde euro, si perspectivele bune pentru restul anului, am revizuit in crestere estimarea pentru finalul anului la 7,8 miliarde euro. Estimarea se bazeaza si pe veniturile care se pot incasa in anul 2008 in urma privatizarii unui numar de aproximativ 60 de societati comerciale de stat”, reiese din analiza citata anterior.

Gandul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro