Garda de Mediu, control la Primăria Sector 1 şi la Romprest, în urma scandalului legat de ridicarea deşeurilor / Tánczos Barna: Legea prevede obligaţii clare, fără echivoc, atât pentru autoritatea locală, cât şi pentru prestatorul de servicii
- Redactia Hotnews
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a anunţat, luni seară, că Garda de Mediu este în control la Primăria Sector 1 şi la Romprest, în urma scandalului legat de ridicarea deşeurilor. Ministrul afirmă că autoritatea locală şi prestatorul de servicii au obligaţii legale clare şi trebuie să resolve împreună problema, potrivit News.
Tánczos Barna a avut luni întâlniri separate cu primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, cât şi cu operatorul de salubritate Romprest.
Tema de discuţie din ambele întâlniri a fost situaţia colectării, sortării şi depozitării deşeurilor populaţiei din Sectorul 1 al Capitalei.
”Cele două întâlniri la care am participat astăzi se traduc nu doar într-un blocaj în teren, dar şi într-un blocaj în dialogul celor două entităţi. Le-am transmis tuturor participanţilor ceea ce spun deja de atâtea zile şi anume că legea prevede obligaţii clare, fără echivoc, atât pentru autoritatea locală, cât şi pentru prestatorul de servicii de salubritate. Aceştia, împreună, au obligaţia să asigure serviciile de colectare, sortare şi depozitare a deşeurilor pentru evitarea oricărui risc ecologic”, a transmis, luni seară, ministrul Mediului.
Garda de Mediu face verificări atât la Primărie, cât şi la Romprest
”Garda Naţională de Mediu este în prezent în control atât la Primăria Sectorului 1, cât şi la operatorul de salubritate pentru a stabili încălcări ale legislaţiei şi obligaţiile de mediu care revin fiecărui actor în parte. Înteleg că sunt diferende juridice între cele două entităţi, dublate şi de lipsa dialogului, însă acestea nu au voie să se răsfrângă asupra mediului şi asupra populaţiei plătitoare pentru aceste servicii. Acestea trebuie lămurite între cele două entităţi, dar pe fundalul unui flux continuu al colectării, exact aşa cum legea îi oblige”, a mai transmis ministrul.
Tánczos Barna a precizat că cele 6 sectoare ale capitalei, împreună cu Primăria Generală, ”trebuie să găsească urgent soluţii pentru tratarea şi depozitarea deşeurilor din capitală şi să urgenteze elaborarea sistemului integrat de management al deşeurilor pentru ca Bucureştiul să nu intre într-un impas ecologic”.
Primăria Sectorului 1 a publicat luni seară facturile achitate către Romprest Service – 13 facturi emise în perioada noiembrie 2020 – mai 2021, în valoare de 23,7 de milioane de lei. Primarul Clotilde Armand cere în continuare declararea stării de alertă sanitară în sector și spune că speră că prefectul își va da acordul pentru o astfel de măsură.
Vineri, primarul Sectorului 1 a cerut Prefecturii Capitalei să fie declarată stare de alertă din cauza situației sanitare, în contextul în care sectorul a început din nou să se umple de gunoaie, pentru că firma Romprest a oprit din nou colectarea acestuia. O eventuală decizie de declarare a stării de alertă poate fi luată de către Comitetul Local pentru Situații de Urgență, la solicitarea prefectului.
Romprest Service SA a anunțat, marţea trecută, că operatorii staţiilor de sortare/tratare a deşeurilor colectate şi transportate de către companie au limitat activitatea din 22 mai, iar începând cu 1 iunie au suspendat-o integral, din cauza neachitării serviciilor prestate în beneficiul Sectorului 1. Totodată, depozitului ecologic Iridex nu i s-a prelungit contractul de către Primăria Municipiului Bucureşti, iar autoritatea contractantă, căreia îi revine această obligaţie legală, nu a dispus o soluţie alternativă, deşi a fost notificată în mod repetat în acest sens încă din 9 aprilie, a susţinut Romprest.
Romprest a anunţat sâmbătă seară că reia activitatea de ridicare a gunoiului din Sectorul 1 al Capitalei, după ce trei firme au pus la dispoziţie staţiile lor de sortare. „Romprest va mobiliza imediat toate resursele alocate serviciului pentru ca, pe măsură ce autospecialele se vor descărca la staţia de sortare, să intre în program de colectare a deşeurilor care s-au acumulat în sector începând cu data de 1 iunie 2021, dată la care accesul la staţiile de sortare agreate a fost interzis”, a transmis Romprest într-un comunicat.
Reamintim că și la finalul lunii noiembrie 2020, timp de câteva săptămâni, firma Romprest nu a mai ridicat depozitele necontrolate de deșeuri din Sectorul 1, din cauză că Primăria avea la vremea respectivă facturi neplătite de 94 milioane lei. Primarul Clotilde Armand acuza și atunci că facturile ar fi umflate și din această cauză nu le plătește. În plus, Primăria Sectorului 1 spunea că nu are banii necesari să le plătească, deoarece vechea administrație a lăsat în buget o gaură de 800 milioane lei.