Sari direct la conținut

Gazoductul South Stream prinde contur. Rusia a semnat acorduri cu Bulgaria, Grecia, Serbia si Italia

HotNews.ro

Rusia a dat vineri un impuls puternic proiectului gazoductului South Stream, concurent al proiectului Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana. Gigantul rus Gazprom a semnat acorduri cu Bulgaria, Grecia, Serbia si Italia pentru a accelera proiectul gazoductului South Stream, informeaza AFP.

Acordul a fost semnat in prezenta premierului rus Vladimit Putin si a premierului italian, Silvio Berlusconi.

„Agitatia din jurul Nabucco este declansata de politicieni, in cele mai multe cazuri de dincolo de Atlantic, deoarece este un proiect politic si nu economic”, se arata intr-un comunicat al Gazprom.

” Nu avem nimic impotriva proiectelor alternative”, a subliniat Putin in fata ziaristilor. „Dar inainte de a investi miliarde in conducte si de a ingropa aceste miliarde trebui sa stim unde se gaseste gazul pentru acel gazoduct”, a explicat premierul rus, referindu-se la sustinatorii proiectului Nabucco.

” Nu trebuie sa politizam discutia, ci trebuie sa tinem cont de perspectivele economice. In cazul nostru este evident”, a continuat Putin.

Gazprom si compania italiana Eni intentioneaza sa construiasca gazoductul South Stream pe sub Marea Neagra, iar acesta ar urma sa aprovizioneze Italia si Balcanii cu gaz rusesc, ocolind Ucraina. South Stream va conecta Rusia cu Italia tranzitand Bulgaria si Grecia, si Rusia cu Austria, prin Bulgaria si Serbia. Proiectul este estimat la 14 miliarde de dolari.

Conducta Nabucco are scopul de a reduce dependenta energetica a Europei fata de Rusia, incepand cu 2013. Din acest proiect fac parte: OMV din Austria, compania ungara MOL, Transgaz din Romania, Bulgargaz din Bulgaria, firma turceasca Botas si grupul german RWE.

Lungimea conductei ar atinge 3.300 kilometri si costurile acestui proiect se ridica la circa 7,9 miliarde euro, potrivit ultimelor estimari ale Consortiului. Conducta va fi finantata in proportie de o treime de proprietari si de doua treimi de banci.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro