Sari direct la conținut

Gazprom a batut palma cu Germania

HotNews.ro

Gazprom a realizat prima sa mare afacere cu Germania, care prevede accesul companiilor germane la zacamintele de gaze din Rusia in schimbul transferului in subordinea holdingului rusesc a unor active energetice europene. Marti a avut loc la Moscova ceremonia festiva pentru darea in exploatare a campului de gaze naturale Iujno-Russkoe, ale carui rezerve sunt evaluate la circa 800 miliarde metri cubi, si unde companiile germane au primit o cota de participatiune.

Iujno-Russkoe trebuie sa devina principala baza de aprovizionare a gazoductului Nord Stream, menit sa transporte „aurul albastru” din Rusia direct in Germania, traversand Marea Baltica.

In ajunul evenimentului, Berlinul si-a corectat pozitia publica referitoare la procesele politice din interiorul Rusiei, noteaza Nezavisimaia gazeta. Imediat dupa alegerile pentru Duma de stat, adjunctul purtatorului de cuvant al cancelariei germane, Tomas Steg a criticat, in numele cancelarului Angela Merkel, modul in care s-a derulat scrutinul si a catalogat Rusia un stat nedemocratic.

In contrapondere la aceasta declaratie, vice-cancelarul german Frank-Walter Steinmeier s-a distantat, in ajunul vizitei la Moscova, de aceste critici. „Germnania trebuie sa dezvolte relatii fructuoase cu Rusia”, a spus el intr-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine.

Astfel, comenta publicatia citata, germanii au demonstrat, odata in plus, ca atunci cand e vorba de interese economice, politica trece pe plan secund. In cazul de fata, continua NG, Rusia a primit dividente politice, fara sa sacrifice interesele economice ale Gazprom, cum se intampla, de regula, in relatiile cu tarile CSI, a caror loialitate fata de Rusia se compenseaza prin preturi subventionate la gazul livrat de Rusia.

Gazprom dezvolta proiecte similare cu Italia si Franta. Companiile energetice italiene, Eni si Enel au primit acces la active energetice rusesti, grupului Total fiindu-i incredintata participarea la exploatarea campului de gaze Shtockman. In schimb, Gazprom a obtinut accesul la retelele energetice de distributie a acestor tari, iar functionarii italieni si francezi evita, in masura posibilitatilor, sa critice deschis procesele politice din Rusia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro