Sari direct la conținut

Gazprom discuta miercuri cu Transgaz si Romgaz despre importul direct de gaze

HotNews.ro

O delegatie a Gazprom discuta miercuri la Bucuresti cu reprezentantii Transgaz si Romgaz despre importul direct de gaze al Romaniei, dar si despre alte proiecte care vizeaza tranzitul de gaze din Rusia catre Europa. Aceleasi probleme au fost discutate si la Moscova in urma cu o saptamana, informeaza NewsIn.

Delegatia Gazprom, condusa de Vlada Rusakova, va sta in Romania o singura zi.

Problemele aflate pe agenda sunt legate de dezvoltarea unor capacitati de inmagazinare pe teritoriul Romaniei (inclusiv proiectul depozitului de gaze de la Roman Margineni, dar si alte posibile depozite de gaze), derularea contractelor de tranzit si posibilitati de dezvoltare a acestor activitati.

Un alt subiect ce urmaza sa fie dezbatut in cadrul intalnirii din Romania este problema importului direct de gaze naturale de la Gazprom, pentru cantitati suplimentare celor prevazute in contractele deja semnate.

Rusakova se afla intr-un turneu prin tari europene, zilele trecute ea aflandu-se in Slovenia si Grecia, pentru negocieri privind studiile de fezabilitate la proiectul South Stream.

Gazoductul care ar urma sa lege Rusia de Germania si care ar urma sa traverseze mai multe tari ale Uniunii Europene ar putea fi si pe agenda discutiilor Gazprom cu reprezentantii celor doua companii, la Bucuresti.

Saptamana trecuta, Gazprom a mentionat ca orice tara care are disponibilitatea de a se implica in acest proiect este binevenita, in masura in care manifesta disponibilitate si cu conditia ca negocierile sa se desfasoare rapid.

Chestiunea disponibilitatii Romaniei de a participa in acest proiect, care este perceput ca o contrapondere la gazoductul proiectat de SUA si UE, Nabucco, este motiv de disputa la nivelul declaratiilor liderilor politici de la Bucuresti. Astfel, presedintele Basescu este cunoscut ca fiind promotor al proiectului Nabucco, in vreme ce saptamana trecuta ministrul finantelor si al economiei, Varujan Vosganian, afima ca Romania sprijina South Stream si daca va fi invitata sa faca parte din proiect va accepta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro