Gazprom se va alatura Eni in productia de petrol si gaze din Libia
Compania rusa Gazprom urmeaza sa faca un nou pas important in planurile sale de extindere globala. Aceasta va colabora cu compania italiana Eni in exploatarea unor resurse de petrol si gaze din Libia (nordul Africii), relateaza Financial Times.
Intrarea Gazprom in Libia ar reprezenta finalizarea unui plan mai vechi al companiei rusesti de accedere la resursele din nordul Africii, care pina acum i-au fost inaccesibile. Acest lucru i-ar permite, indirect, o crestere a controlului grupului rus asupra pietelor europene, deoarece nordul Africii este regiunea unde tarile UE sperau sa acceada la resurse energetice ca alternativa la cele rusesti. In acest moment, circa un sfert de importurile occidentale de resurse petroliere si energetice sunt aduse din Rusia.
Directorul general al Eni, Paolo Scaroni, si presedintele Gazprom, Alexei Miller, au discutat despre aceasta colaborare saptamina trecuta, se arata intr-un comunicat al companiei italiene. Surse din industria de profil au declarat ca Gazprom si Eni au convenit sa colaboreze la exploatarea unor zacaminte dintr-o tara din nordul Africii, cel mai probabil Libia. Acest lucru va provoca insa ingrijorare in legatura cu controlul tot mai mare detinut de grupul rus pe pietele europene.
Statele din Europa, carora Gazprom le asigura peste un sfert din necesarul de gaze, considera nordul Africii drept o sursa alternativa de produse energetice.
Eni este cea mai mare companie straina care desfasoara operatiuni in Libia si a incheiat un acord pentru dublarea capacitatii de transport a unei conducte prin care sunt livrate opt miliarde de metri cubi de gaze catre Italia.
Compania italiana intentioneaza sa investeasca in urmatorul deceniu 28 de miliarde de dolari pentru cresterea productiei la exploatarile din Libia si explorarea regiunilor adiacente.
Gazprom a dus o campanie agresiva pentru extinderea operatiunilor in Africa de Nord. Grupul rus discuta din 2006 cu compania algeriana de stat Sonatrach in privinta unui posibil parteneriat, dar progresele au fost putine. Totusi, perspectiva unei aliante intre Rusia si Algeria, primii doi mari furnizori de gaze ai Europei, au alimentat temerile legate de securitatea energetica a continentului.
In plus, Gazprom s-a oferit sa investeasca mai multe miliarde de dolari in proiecte din Nigeria, unde concureaza cu grupuri occidentale pentru construirea unui gazoduct cu o lungime de peste patru mii de kilometri.