Sari direct la conținut

Gazprom sustine ca va scadea pretul pentru gazele naturale livrate Europei

HotNews.ro

Pretul gazelor naturale exportate de Gazprom in Europa va incepe sa scada in debutul anului 2009, a declarat miercuri Alexei Miller, CEO Gazprom, citat de RIA Novosti. Pretul mediu al gazelor livrate de Gazprom a atins in al patrulea trimestru din 2008 nivelul de 500 dolari/mia de metri cubi – un record absolut.

Miller a precizat ca pretul gazelor naturale nu este la fel de volatil ca cel al petrolului, dar a estimat ca epoca preturilor mici la hidrocarburi a luat sfarsit.

Oficialul Gazprom si-a argumentat afirmatia prin faptul ca, pe fondul crizei financiare, investitiile in productie vor fi descurajate, ceea ce va determina si o majorare a riscului penuriei de petrol si produse petroliere.

Presedintele grupului german BASF, Jurgen Hambrecht, care l-a insotit pe oficialul rus intr-o vizita in Siberia, a declarat, la randul lui, ca pretul gazelor naturale livrate de Rusia Europei va scadea, dar incepand cu trimestrul II al anului viitor.

Un sfert din gazele naturale consumate de Europa provine din Rusia.

Societate mixta a troicii gazelor naturale Rusia-Iran-Qatar

Pe de alta parte, cotidianul Kommersant a anuntat miercuri ca Iranul, Qatarul si Rusia intentioneaza sa creeze o societate mixta de productie si lichefiere a gazelor naturale.

Societatea, care va avea drept obiectiv producerea gazului natural in Iran si lichefierea acestuia in Qatar, va fi creata de gigantul rus Gazprom, Compania nationala iraniana a petrolului si Qatar Liquefied Gas Company Limited.

Fiecare dintre cele trei parti va detine 30% din actiunile noii societati, urmand ca restul de 10% sa fie atribuite unei companii care va asigura vanzarea gazului, a declarat o sursa de rang inalt din Gazprom.

„Aceasta ar putea fi compania publica din China CNPC sau societatea sud-coreeana Kogas”, sustine sursa citata.

„Proiectul presupune crearea infrastructurii pentru producerea gazului in South Pars (zacamant iranian care adaposteste 8% din rezervele mondiale de gaze), constructia unui gazoduct, prin Golful Persic, pana in Qatar si o uzina de lichefiere a gazelor in regiunea qatareza Ras-Laffan”, explicat sursa citata.

Rusia, Iranul si Qatarul detin 60% din rezervele mondiale de gaze naturale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro