Sari direct la conținut

General ucrainean: Frontul din estul țării a cedat. „Soldaţii sunt obosiţi. Nu pot acoperi linia frontului unde sunt staţionaţi”

HotNews.ro
General ucrainean: Frontul din estul țării a cedat. „Soldaţii sunt obosiţi. Nu pot acoperi linia frontului unde sunt staţionaţi”
Președintele Volodimir Zelenski, șeful cancelariei prezidențiale, Andrii Yermak, comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi și comandantul Brigăzii 82 de Asalt, Dmitro Voloșin, în zona Sumî (Foto: Handout / AFP / Profimedia)

Frontul din regiunea Doneţk din estul Ucrainei a cedat efectiv, a declarat generalul-maior ucrainean Dmitro Marcenko, relatează marți agenția DPA, citată de Agerpres.

Într-un dialog cu un fost deputat, generalul a afirmat că forţele ruse au intrat în oraşul Selidove, la vest de Doneţk (reşedinţa regiunii cu acelaşi nume) şi îl vor ocupa complet în scurt timp.

Marţi după-amiaza, ministerul apărării de la Moscova a comunicat că Selidove a fost cucerit de ruşi.

„Toţi ştiu că nu dezvălui secrete militare când spun că frontul nostru a cedat”, a spus Marcenko în interviul video difuzat luni seara.

El a pus situaţia pe seama lipsei de arme, muniţii şi efective.

„Soldaţii sunt obosiţi. Nu pot acoperi linia frontului unde sunt staţionaţi”; nici conducerea nu este optimă, a adăugat generalul cunoscut pentru succesele în apărarea oraşelor Nikolaev şi Herson din sudul Ucrainei, la începutul războiului. 

Înaintări record al armatei ruse în estul Ucrainei

Comentariile generalului Marcenko au venit în seara aceleiași zile în care o analiză publicată de AFP în baza datelor furnizate de Institutul pentru Studiul Războiului din USA a arătat că armata rusă a înaintat cu 478 kmp în teritoriul ucrainean de la începutul lunii octombrie. Acesta a fost cel mai mare câștig teritorial al armatei ruse într-o singură lună după martie 2022.

Pe 27 octombrie, forțele rusești obținuseră mai mult teren decât în lunile august și septembrie (477 kmp, respectiv 459 kmp), luni în care oricum soldații Moscovei realizaseră câștiguri teritoriale notabile, în special în estul Ucrainei, mai exact în jurul orașului Pokrovsk.

În regiunea Donețk, în care se află acest important nod logistic, se află două treimi din teritoriul obținut de ruși (324 km²). Forțele Moscovei se află la numai câțiva kilometri de orașul Pokrovsk, de care se apropie din sud și din est.

Avansul arată dificultățile întâmpinate de către armata ucraineană în estul țării, în fața soldaților ruși mai numeroși și mai bine înarmați. Rușii au obținut succese și sectorul de nord al frontului, fiind vorba de 40 kmp în direcția Kupiansk, oraș capturat de trupele rusești la începutul conflictului și apoi recurcerit de Ucraina în septembrie 2022.

Ultima dată când trupele Kremlinului au obținut asemenea câștiguri teritoriale a fost în martie 2022, când operațiunile lor se întindeau și în nordul Ucrainei, în direcția Kievului, într-o perioadă în care linia frontului era mult mai mobilă decât astăzi.

Forțele rusești au cucerit 584 kmp de teritoriu ucrainean în întregul an 2023. De la 1 ianuarie 2024 încoace, suprafața ocupată de peste 2.660 kmp, adică o suprafață mai mare decât aglomerația urbană a Moscovei.

De la începutul războiului, în 24 februarie 2022, Rusia a cucerit până pe 27 octombrie 67.192 kmp de teritoriu ucrainean. Cu Crimeea, anexată în 2014, și cu teritoriile din Donbas controlate de către separatiști înaintea invaziei ruse, Moscova controlează în momentul de față în jur de 18,2% din teritoriul Ucrainei.

Calculele AFP sunt efectuate pe baza fișierelor comunicate zilnic de către ISW, care ia în considerare informațiile publice difuzate de către cele două tabere, precum și analiza imaginilor din satelit.

Ofensiva din Kursk, un pariu perdant pentru Zelenski

Progresele înregistrate de ruși în estul Ucrainei ridică noi semne de întrebare privind decizia de a lansa ofensiva ucraineană în regiunea Kursk a Rusiei, una criticată de numeroși soldați ucraineni încă de la început.

Președintele Volodimir Zelenski a fost ținta unui val de critici în ultimele luni din partea unor soldați, parlamentari și analiști militari cu privire la progresele rapide făcute de armata rusă în estul Ucrainei de când Kievul și-a lansat incursiunea îndrăzneață în regiunea Kursk.

Mulți ucraineni au sărbătorit invadarea Kurskului de către armată pe 6 august, sperând că asta va forța Moscova să aloce resurse umane importante către noul front și să schimbe cursul războiului în favoarea Ucrainei.

Cu toate acestea, o breșă în prima linie în regiunea importantă strategic Donețk, realizată înspre sfârșitul lunii august, a declanșat o reacție împotriva conducerii de la Kiev, criticii susținând că pozițiile Ucrainei au fost slăbite de redistribuirea a mii de trupe ucrainene în operațiunea Kursk.

„Nu este vina soldaților obișnuiți care țin pozițiile”, a scris la momentul respectiv analistul militar Oleksandr Kovalenko, referitor la situația din estul Ucrainei, în special cea din jurul orașului strategic Pokrovsk. „Problema stă la cei care iau decizii pentru acești soldați”, a adăugat el, arătând spre conducerea Ucrainei.

Președintele Volodimir Zelenski a justificat însă această ofensivă prin faptul că ea va crea o „zonă tampon” între Rusia și Ucraina, „pe teritoriul agresorului” și că va forța Moscova să ofere o pace „echitabilă” la negocieri.

Urmărește ultimele evoluții din a 979-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro