Sari direct la conținut

Genomul mamutilor lânoşi a fost decodat in proportie de 50%

HotNews.ro

Genomul mamutilor lanosi, o specie disparuta in urma cu 10.000 de ani, a fost decodat in proportie de 50%, pornind de la fire de par din blana acestor animale, de catre o echipa de cercetatori americani si rusi, al carei studiu a fost publicat joi, in revista britanica Nature, informeaza AFP.

„Consideram ca am decodat pana in prezent 50% din genomul lor”, cel mai mare procentaj de decodare genetica realizata vreodata pentru o specie disparuta, a declarat Webb Miller, de la Universitatea de stat Pennsylvania, coordonatorul acestui studiu, citat de Mediafax.

Specialistii au analizat firele de par din blana a doua animale, unul datand de acum 20.000 de ani (90% mamut) si cel de-al doilea, de acum 50.000 de ani (58% mamut). Ei au obtinut in acest fel o secventa de 4,17 miliarde de perechi de baze azotate (nucleotide) valabile si analizabile, din care 3,3 miliarde apartineau mamutului lanos (Mammuthus primigenius).

Autorii acestui studiu considera ca genomul acestei specii de mamut contine un total de 4,7 miliarde de nucleotide, fiind de 1,5 ori mai mare decat genomul uman.

Cele 50 de procente decodate au relevat gene comune ale acestor animale cu cele ale elefantilor actuali din Africa. Acest fapt permite compararea evolutiei celor doua specii de pachiderme si releva faptul ca diferentele genetice dintre ele sunt de 0,6%, un procent care reprezinta jumatate din diferenta genetica inregistrata intre cimpanzei si oameni.

Decodarea genomului speciilor disparute ar putea sa conduca la gasirea diferentelor semnificative intre specii, nedetectabile prin studierea fosilelor, si chiar sa determine factorii care au condus la disparitia lor. „Ceea ce vreau sa invat din acest studiu este cum sa salvez speciile aflate in prezent in pericol de disparitie, precum diavolul tasmanian”, a declarat Miller.

Referindu-se la posibilitatea clonarii unui mamut pornind de la o secventa de ADN, Miller considera ca decodarea acestui genom „este un pas in directia cea buna”, dar ca umanitatea va trebui sa astepte decodarea celorlalte 50 de procente din genom, producerea unor cromozomi sintetici si transferarea lor in interiorul unui ovul provenind de la un elefant.

Pana in prezent, cercetatorii au reusit sa decodeze genomii a 28 de specii de vertebrate, printre care se numara cel uman, al cimpanzeilor, al soarecilor, al sobolanilor si al cainilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro