Sari direct la conținut

Geoană, despre decizia CCR privind-o pe Șoșoacă: „Poate are acoperire constituțională. În mod sigur are efecte antidemocratice”

HotNews.ro
Mircea Geoană , Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu
Mircea Geoană , Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Mircea Geoană, candidat independent la președinția României, a afirmat, la lansarea programului său politic, că scoaterea din cursă a Dianei Șoșoacă are efecte antidemocratice.

Geoană a afirmat că decizia CCR prin care a fost invalidată candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale este „un moment extrem de complicat”.

„Mi-am făcut un principiu de a nu comenta deciziile justiției. Nici măcar în 2009 când mi-a fost respinsă cererea de renumărare a voturulor, deși erau indicii ale unei uriașe fraude. Nu o voi face nici astăzi, dar dacă decizia Curții de ieri poate că are acoperire constituțională, în mod sigur are efecte antidemocratice”, a spus Mircea Geoană.

El a lăsat de înțeles că decizia Curții are în spate considerente politice legate de calculele pentru finala prezidențială. „dacă există lideri politici, cu influenţă, care cred că profitând de astfel de situaţii pot să decidă ei cine, eventual, merge în turul doi al prezidenţialelor, vreau să vă spun că se înşală amarnic”, a comentat fostul secretar general adjunct al NATO.

Geoană a avertizat că decizia Curții poate face din țara noastră „proscrișii Europei”. „Pe lângă obligaţia politică, morală, economică, socio-economică de a candida şi a câştiga preşedinţia, începând de ieri simt că avem obligaţia democratică de a câştiga alegerile pentru preşedinţia României, pentru că şi democraţia românească este astăzi mai fragilă”, a mai spus Mircea Geoană.

Candidatura Dianei Șoșoacă, blocată la CCR

Judecătorii CCR au invalidat sâmbătă decizia Biroului Electoral Central privind candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Curtea a admis, astfel, două contestaţii privind candidatura Dianei Şoşoacă. Ea acuză că scoaterea sa din cursă s-a făcut „în folosul liderului AUR, George Simion, care are astfel șanse mai mari să intre în turul al doilea, iar Marcel Ciolacu ar avea un adversar mai accesibil în finala prezidențială”. Diana Șoșoacă nu mai are nicio cale de atac.

Decizia Curții Constituționale este obligatorie și va fi comunicată Biroului Electoral Central, iar Diana Șoșoacă nu are nicio cale de atac.

Curtea Constituțională a primit două contestații împotriva Dianei Șoșoacă – una este semnată de Bellantoni Amalia, iar cealaltă, de Ursa Mihai Gheorghe. Cei doi o acuză de „ură rasială”, „nerespectarea statutului partidelor și încălcarea Constituției”.

„A admis contestațiile formulate de doamna Amalia Bellantoni și domnul Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024”, a transmis CCR printr-un comunicat.

INTERVIURILE HotNews.ro