Sari direct la conținut

George Maior, seful SRI: Ca element fundamental, presa nu poate fi considerata o amenintare la adresa securitatii nationale. Campaniile insa pot fi

HotNews.ro

Directorul SRI George Maior a declarat vineri seara, la Antena 3, in contextul mortii bachetbalistului american Chauncey Hardy, la Giurgiu ca Serviciul informeaza de ani de zile cu privire la fenomenul clanurilor, insa precizeaza ca menirea SRI este sa transmita informatii si nu probe.

In legatura cu arestarea fiului lui Octavian Grecu, zis si Butoane, si momentul in care s-a produs aceasta actiune a DIICOT-ului, Maior spune ca a existat un moment operativ, insa recunoaste ca actiunile de acest tip, produse dupa evenimente tragice, pot fi frustrante.

„Cred ca MAI se straduieste sa actioneze. Din punctul nostru de vedere, noi mergem mult mai profund in depistarea clanurilor. Avem chiar o harta cu dispunerea lor geografica”, a mai spus seful SRI.

Coabitarea clanurilor poate ameninta securitatea nationala, mai spune Maior, adaugand ca au fost sesizate la acest nivel si fenomene de coruptie.

Intrebat cate mandate de siguranta nationala a operat in anul precedent SRI-ul, Maior a declarat ca au fost in jur de 2000 de mandate, iar aici sunt inclusi cetateni straini, actiuni legate de securitatea economica si terorism sau spionaj.

In initiativa legislativa a lui Cezar Preda, care le da ofiterilor SRI competente in activitatea de cercetare penala, nu e vorba de reinvierea securitatii ci de a lucra mai bine sub umbrela procurorului, sustine seful SRI.

„Sa se inteleaga ca exista nevoia de schimbare de legislatie”, a spus Maior.

Ca element fundamental, presa nu este o amenintare la adresa securitatii nationale, insa campaniile pot fi, a mai spus Maior, intrebat daca presa din Romania poate reprezenta o amenintare la adresa securitatiii nationale.

„In momentul in care exista o campanie concertata pe o anumita dimenisiune legata de securitatea in stat acest lucru poate fi interpretat si asa”, a precizat Maior.

In incheiere, seful SRI a spus ca pana la sfarsitul mandatului sau vrea sa trimita catre CNSAS toate cele 50.000 de dosare de colaborare cu securitatea ramase pana in prezent.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro