Germania avertizeaza ca nu va semna un acord UE-Canada, considerat model pentru acordul de liber schimb UE-SUA, daca nu se renunta la prevederile privind protectia investitorilor
Germania a avertizat, joi, ca nu va semna un acord comercial important intre UE si Canada in cazul in care nu se va renunta la o clauza ce permite companiilor actiuni transfrontaliere in instanta impotriva guvernelor, pentru a-si proteja investitiile, potrivit Reuters. Acordul respectiv este privit drept un model pentru un alt pact comercial transatlantic, anume Acordul de liber schimb UE-SUA (TTIP), negociat in prezent si care urmeaza sa includa la randul sau prevederi pentru protejarea investitiilor in relatia cu statele.
Acordul economic si comercial UE-Canada (CETA) ar urma, potrivit estimarilor, sa determine o crestere cu o cincime a comertului bilateral, pana la valoarea de 26 miliarde de euro.
Este de asteptat ca premierul canadian Stephen Harper si inalti reprezentanti UE sa anunte incheierea negocierilor pentru CETA vineri, 26 septembrie, in cadrul unui summit desfasurat la Ottawa. Discutiile finale sunt insa ingreunate de neintelegerile legate de capitolul referitor la solutionarea disputelor dintre investitori si state (ISDS).
- Prevederile in acest sens ar permite companiilor sa dea in judecata statele membre UE sau Canada pentru a-si proteja interesele comerciale. Criticii acestei clauze sustin, insa, ca multinationalele ar capata astfel o putere mult prea mare si ar putea pune o presiune mult prea mare pe guverne sa ignore legislatia cu privire la forta de munca, mediu, protectia datelor sau standardele alimentare, dupa cum mentioneaza Reuters.
Prevederi similare urmeaza sa fie incluse si in acordul de liber schimb negociat de UE si SUA (TTIP), iar controversele si disputele pe aceasta tema continua si in prezent, chit ca in vara s-a incheiat consultarea publica anuntata de Comisia Europeana pe aceasta tema.
- Subiectul a fost dezbatut intens la Berlin in ultimele zile. Reuters sintetizeaza argumentatia Germaniei: sistemele legislative din UE si Canada permit deja un grad ridicat de protectie pentru investitori. „Este foarte limpede ca respingem aceste acorduri pentru protejarea investitiilor”, este citat ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel.
Gabriel a spus ca Germana va incerca sa obtina o modificare a prevederilor referitoare la ISDS in cadrul CETA. Pe de alta parte, Comisia Europeana a aratat ca statele membre UE au deja circa 1.400 de acorduri bilaterale cu alte tari, inclusiv cu SUA, in privinta investitiilor, iar aproape toate includ clauze referitoare la solutionarea disputelor investitori-stat. Iar comisarul pentru Comert Karel de Gucht a spus pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung ca CETA nu ar trebui sa fie renegociat in aceasta faza finala: „Daca reincep negocierile, acordul e mort”.
Reuters precizeaza ca acelasi ministru german, Sigmar Gabriel, a spus saptamana trecuta, cu privire la TTIP, ca acest acord cu SUA „nu este perfect”, dar este ultima sansa a Europei de a mentine un jucator economic global.