Sari direct la conținut

Germania prelungește controalele la frontieră introduse în timpul EURO 2024. Scholz: „Intenția noastră este să controlăm strict granițele”

HotNews.ro
Germania prelungește controalele la frontieră introduse în timpul EURO 2024. Scholz: „Intenția noastră este să controlăm strict granițele”
Controale la granițele germane. FOTO: Markus van Offern (mvo) / imago stock&people / Profimedia

Într-un interviu publicat vineri de Saarbrücker Zeitung, cancelarul german a explicat că prelungirea acestor controale la granițele țării are rolul de a combate migrația ilegală.

Cancelarul Olaf Scholz a anunțat menținerea controalelor staționare la frontieră, inițiate în timpul Campionatului European de Fotbal din Germania. „În general, intenția noastră este să continuăm să controlăm strict granițele germane”, a declarat politicianul social-democrat.

Decizia Berlinului testează și mai mult limitele Schengen, spațiul comun fără frontiere interne, ale cărui reguli permit impunerea de controale punctuale la frontiere, dar numai pe termen limitat și cu existența unor argumente valide.

Scholz a explicat că măsura are rolul de a combate migrația ilegală. „Vrem să limităm migrația ilegală, am anunțat asta. Cifrele trebuie să scadă”, a spus Scholz, pentru Saarbrücker Zeitung, citat de Tagesschau.de.

Cancelarul german a subliniat că migrația forței de muncă este necesară și de dorit. „Dar sunt prea mulți care vin la noi în mod nereglementat și spun că ei caută protecție împotriva persecuției, dar nu pot oferi motive pentru azil și sunt apoi respinși”, a adăugat Scholz.

Scholz s-a referit și la controalele actuale, cum ar fi cele de la granița cu Franța în timpul Jocurilor Olimpice. Acestea ar trebui să fie valabile până pe 30 septembrie.

Bilanțul de după EURO 2024

Controalele temporare la frontieră, inclusiv cele de pe aeroporturi, ordonate de ministra federală de Interne Nancy Faeser pentru Campionatul European de Fotbal, s-au încheiat oficial vinerea trecută. Potrivit poliției federale, „unui număr de 106 huligani li s-a refuzat intrarea”.

În timpul EURO 2024 au avut loc controale la toate frontierele interne ale Germaniei. După cum a anunțat recent Cartierul General al Poliției Federale din Potsdam, 1,6 milioane de persoane au fost verificate între 7 iunie și 19 iulie.

Un total de 9.172 de cazuri au implicat intrare neautorizată. Dintre persoanele care au intrat în țară fără permisiune, 6.401 au fost respinse.

Potrivit informațiilor, poliția a arestat temporar 275 de suspecți de contrabandă. „Descoperirile sunt rezultatul unei operațiuni flexibile și prudente, adaptate situației”, a raportat Poliția Federală.

Controale non-stop

La granițele terestre cu Austria, Elveția, Cehia și Polonia există deja de mult timp controale staționare. Acestea continuă să fie efectuate pentru a limita migrația nereglementată și a combate contrabanda. În prezent, controalele sunt limitate la 11 noiembrie pentru Austria și la 15 decembrie pentru Elveția, Republica Cehă și Polonia.

Înainte de Campionatul European de Fotbal, au fost raportate în total 2.938 de respingeri la granițele terestre cu Polonia, Cehia, Austria și Elveția în lunile aprilie și mai ale acestui an, cu aproximativ 90% mai multe decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

La frontierele interne Schengen cu Danemarca, Olanda, Belgia și Luxemburg, în loc de controale fixe la frontieră, a fost făcută, încă de sâmbătă, o percheziție fără suspecți anume, cu operațiuni de verificare direcționate spre regiunile de frontieră.

Liberă circulație și nu prea

Controalele staționare sunt în prezent o excepție, așa cum au fost cele introduse ca urmare a crizei refugiaților, sau în timpul pandemiei de Covid-19. Acordul Schengen prevede, de fapt, frontiere deschise.

Prin urmare, controalele prelungite trebuie argumentate în fiecare caz și raportate Comisiei UE. Potrivit respectivului regulament al UE, acestea sunt justificate doar dacă există o „amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității interne”.

Conform regulamentului, migrația nu trebuie privită ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne.

În dezbaterea actuală însă, imigrația e menționată ca unul dintre argumentele principale ale menținerii controalelor – adesea cu referire la controale insuficiente la frontierele externe ale UE.

INTERVIURILE HotNews.ro