Sari direct la conținut

​Germania scapă la limită de recesiunea tehnică, perspectivele rămân nesigure

HotNews.ro
Angela Merkel, Foto: Agerpres/EPA
Angela Merkel, Foto: Agerpres/EPA

Germania a scăpat joi la limită de o „recesiune tehnică”, cu o creștere de 0,1% a produsului intern brut în trimestrul III, dar capacitatea economiei de a prinde viteză divizează analiștii, scrie AFP.

Modesta creștere a PIB-ului între iunie și septembrie evită două trimestre consecutive de recul economic, o situație sinonimă cu intrarea în recesiune.

„Nu se poate vorbi de o schimbare fundamentală a conjuncturii, dar acești indicatori aduc o ușoară lucire de speranță”, a comentat prudent ministrul Economiei, Peter Altmaier.

Cifrele publicate joi de biroul federal de statistică nu incită însă la euforie: dacă Destatis a revizuit în ușoară progresie creșterea din primul trimestru, de la 0,4% la 0,5%, a ajustat reculul PIB-ului în al doilea trimestru, mai marcant decât se anunțase (-0,2% în loc de -0,1%).

„Recesiune sau nu, economia germană a intrat în stagnare, cu o creștere trimestrială de 0,1% în medie din trimestrul trei 2018”, avertizează Carsten Brzeski, de la ING.

Cererea internă este în continuare stimulată de robustețea pieței muncii, cu o rată a șomajului de 5,0% în octombrie, aproape de cel mai mic nivel de la reunificarea țării, alături de dobânzi la minime istorice.

Dacă exporturile au crescut și construcțiile continuă să aibă o evoluție bună, „investițiile în echipamente au scăzut în raport cu trimestrul precedent”, o tendință care reflectă atmosfera pesimistă din sectorul manufacturier.

Motorul tradițional de creștere, industria suferă în principal din cauza conflictelor comerciale dintre Washington și principalii săi parteneri, dar și din cauza unor factori mai specifici precum dificultățile din industria construcției de mașini.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro