Germania și-a avertizat companiile să aibă grijă la posibili sabotori ruși printre angajații și colaboratorii lor
Poliția federală din Germania (BKA) a avertizat companiile din țară cu privire la posibila prezență printre angajații sau colaboratorii lor a unor sabotori care acționează în numele statului rus, potrivit unui document confidențial consultat joi de Reuters.
Activitățile infracționale ar putea include „spionaj, propagandă și acte de sabotaj care ar putea pune în pericol sau perturba funcționarea infrastructurii critice și a companiilor”, se arată în document.
Totuși, se subliniază că trebuie acordată atenție și unor acțiuni ce ar putea părea mai puțin grave, cum ar fi realizarea de fotografii și înregistrări video neautorizate, pătrunderea prin efracție pe proprietatea companiei și acte de vandalism, dacă acestea „apar în circumstanțe care ar putea servi intereselor Rusiei”. BKA avertizează de asemenea companiile să fie prevăzătoare cu privire la orice incidente legate de incendii și explozii.
Ambasada Rusiei la Berlin nu a putut fi contactată pentru comentarii. Rusia respinge acuzațiile că ar sabota țările din Vest și acuză Occidentul că încearcă să provoace discordie în interiorul Rusiei.
Poliția germană amintește de mai multe incidente în care e suspectată implicarea Rusiei
BKA face referire în document la o serie de zboruri neautorizate ale dronelor deasupra unor locuri din Germania care au inclus instalații militare, terminale petrol și gaz natural lichefiat, porturi maritime și companii logistice – ca exemple din ultimele luni de suspiciuni de sabotaj din partea actorilor de stat ruși.
De asemenea, BKA menționează coletele care au explodat la depozite logistice din Europa în acest an, suspectând că „au fost expediate în numele statului (rus) pentru a cauza prejudicii companiilor de servicii de transport de mărfuri și altor infrastructuri logistice”.
În document, companiile sunt avertizate cu privire la încercările Rusiei „de a contacta angajați individuali, de exemplu prin rețelele sociale, cu scopul de a influența, a obține informații sensibile sau a recruta potențiali sabotori interni”.
Șeful serviciului german de informații externe, Bruno Kahl, a declarat luna trecută că actele de sabotaj ale Rusiei împotriva țintelor occidentale ar putea, în cele din urmă, să determine NATO să ia în considerare invocarea articolului 5 din tratatul de apărare mutuală al alianței.
Conform acestui articol, dacă un membru NATO este atacat, ceilalți membri sunt obligați să îl sprijine în răspunsul său.