Sari direct la conținut

Germania surprinde Bruxelles-ul prin propunerea de comisar: Gunther Oettinger

HotNews.ro

Premierul landului Baden-Wuerttenberg, Gunther Oettinger, este viitorul comisar european german, relateaza presa internationala. O alegere surpriza a Angelei Merkel, intrucat se stie ca cei doi nu sunt tocmai foarte apropiati, dimpotriva. Si Bruxelles-ul a fost surprins de nominalizarea cancelarului german, in conditiile in care in ultimele luni cel mai vehiculat nume a fost cel al lui Wolfgang Schauble, care urmeaza sa fie ministru de finante.

Decizia privind comisarul european a fost luata in week-end in cadrul negocierilor pentru formarea coalitiei din Germania, intre crestin-democratii Angelei Merkel si liberali. Daca n-ar fi existat o astfel de coalitie, niciun crestin-democrat nu ar fi avut sanse sa devina comisar european, comenteaza Financial Times Deutschland, intrucat social-democratii au indicat clar ca tintesc aceasta pozitie – si il pregateau pe Martin Schulz, liderul socialistilor din Parlamentul European pentru asta – sau pozitia de ministru de externe al UE, pentru care il propuneau pe Frank Walter Steinmeier, fostul vicecancelar si ministru de externe.

Acum insa CDU a avut posibilitatea sa castige acest post, insa atat Germania, cat si Bruxelles-ul au fost surprinse de decizia cancelarului. Oettinger il va inlocui pe social-democratul Gunther Verheugen in Colegiul Comisarilor, iar presa germana il considera calificat pentru acelasi portofoliu, al intreprinderilor si industriei.

In landul al carui prim-ministru a fost pana acum, Oettinger a capatat experienta suficienta in acest domeniu, intrucat in Stuttgart si in regiune sunt companii de toate dimensiunile, printre ele Daimler, Porsche, compania de software SAP AG, numeroase companii din industria metalurgica si sectorul energetic.

Calificarea sa economica l-au facut pe candidatul pentru postul de comisar european sa spuna ca ar prefera portofolii precum concurenta, energie, comert sau piata interna. Potrivit European Voice, daca va fi aprobat de PE, Oettinger – care are 56 de ani si studii de economie si drept si e expert in politici fiscale – se va dovedi un aparator fervent al intereselor industriale germane, considerand ca Bruxelles-ul nu trebuie sa isi depaseasca competentele si ca in negocierile privind emisiile de CO2 la masini au demonstrat ca exista tari care incearca sa obtina prin ele o cota de piata.

Daca Angela Merkel nu l-ar fi considerat capabil pentru acest post, nu l-ar fi trimis, sustin politicieni din CDU, iar Manfred Weber, eurodeputat CSU, a calificat nominalizarea „un semnal bun” dat in UE. Totusi, presa de la Berlin considera ca trimiterea lui la Bruxelles este o miscare a cancelarului Merkel de a scapa de Oettinger, care a fost destul de incomod in ultimii ani, din cauza unor pozitii antagonice.

Pe de alta parte, au aparut deja voci ale eurodeputatilor germani care exprima scepticismul. Una dintre ele este a lui Martin Schulz: „Contrar altor politicieni din CDU, Oettinger nu s-a facut pana acum remarcat la Bruxelles si la Berlin prin chestiuni europene”, a spus el, citat de Kolner Stadt Anzeiger. Totusi, el spune ca grupul socialist nu il va analiza pe Oettinger in cadrul audierilor din punctul de vedere al apartenentei politice, ci exclusiv pe baza calitatilor sale si a calificarii de care va da dovada in audieri. Schulz crede ca audierile au devenit „o treaba dificila”, dar ca Oettinger are sanse egale cu toti ceilalti.

Reactii la Bruxelles

Nominalizarea comisarului german este de maxim interes nu numai la Berlin, ci si la Bruxelles si in alte tari europene. Potrivit EUobserver, care citeaza Kolner Stadt Anzeiger, presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, le-ar fi telefonat unor politicieni germani aflati la Bruxelles si le-a cerut sa le explice ce e cu aceasta nominalizare.

Corespondentul Liberation la Bruxelles, Jean Quatremer, sustine pe blogul sau ca la Bruxelles se astepta nominalizarea lui Schauble, printre ultimii politicieni germani care vad o Europa federala, nu a unui politician fara anvergura europeana si internationala. Jurnalistul francez considera ca astfel Germania renunta la un post important in Comisie, dar si la aspiratiile pentru obtinerea postului de ministru de externe al UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro