Sari direct la conținut

„Gerontologul personal” al lui Vladimir Putin, care plănuia să trăiască până la 100 de ani, a murit înainte de termen

HotNews.ro
Vladimir Putin l-a decorat pe Khavinson cu „Ordinul Prieteniei” in 2017, Foto: Vyacheslav Prokofyev / TASS / Profimedia
Vladimir Putin l-a decorat pe Khavinson cu „Ordinul Prieteniei” in 2017, Foto: Vyacheslav Prokofyev / TASS / Profimedia

Profesorul Vladimir Khavinson, un personaj controversat supranumit de presa rusă independentă „gerontologul personal al lui Putin”, a murit la vârsta de 77 de ani, transmite The Moscow Times.

Khavinson, care a fondat Institutul de Bioreglare și Gerontologie din Sankt Petersburg, a înregistrat aproape 200 de patente de-a lungul carierei sale și a publicat peste 700 de lucrări științifice.

Printre afirmațiile sale care au ridicat semne de întrebare de-a lungul anilor se numără faptul că a pretins că dezvoltă o terapie prin care oamenii să poată trăi până la 110-120 de ani prin încetinirea procesului de îmbătrânire.

Profesorul este cunoscut de asemenea pentru faptul că a fost consultat de alți 3 lideri de la Kremlin, în afară de Putin – Leonid Brejnev, Yuri Andropov și Boris Elțîn -, dar s-a plâns că s-a apelat la el prea târziu pentru a-i mai putea ajuta.

În 2017 Khavinson a fost decorat de Vladimir Putin la Kremlin cu „Ordinul Prieteniei”, academicianul afirmând că liderul de la Kremlin ar putea conduce Rusia timp de ani de zile după ce împlinește vârsta de 80 de ani. Putin, acum în vârstă de 71 de ani, a anunțat la finalul anului trecut că intenționează să candideze pentru un nou mandat de președinte, un anunț care nu a luat prin surprindere pe nimeni.

De altfel, președintele Rusiei a promulgat în 2021 legea de adoptare a referendumului organizat cu un an înainte și care i-a dat undă verde să candideze pentru funcția supremă în stat până în 2036.

Gerontologul rus a ridicat în slăvi stilul de viață a lui Putin

Se crede că la serviciile lui Khavinson a apelat și Alina Kabaeva, presupusa amantă a lui Putin, la fel ca alți gimnaști ruși de top. Cercetătorul rus a dezvoltat de-a lungul anilor ala-zisele „peptide ale lui Khavinson” – cocktailuri anti-îmbătrânire și de rejuvenare la care a lucrat încă din perioada Uniunii Sovietice.

Comentând în 2013 faimoasa fotografie cu Putin călare la bustul gol, Khavinson a afirmat: „Minunată fotografie. Așa ar trebui să arate un bărbat. De ce este perfect? Fiindcă nu fumează, nu bea, face sport. Exemplul său ar trebui urmat”.

„Toată lumea, tineri sau nu, ar trebui să facă la fel”, a mai spus el, refuzând însă să precizeze dacă Putin este unul dintre clienții faimoaselor sale tratamente cu peptide.

În 2017 el și-a oferit serviciile inclusiv președintelui american Donald Trump, afirmând că acesta „este sub un nivel uriaș de stres și pierdere de energie”, după cum amintește The Mirror.

Khavinson plănuia să își celebreze centenarul

În perioada sovietică el a lucrat la medicamente care să ajute membrii echipajelor rusești de submarine, cosmonauți, soldați din Afganistan și supraviețuitorii exploziei nucleare de la Cernobîl.

Vorbind despre cercetările sale în gerontologie, el a afirmat în mod faimos:

„Sunt adesea întrebat în străinătate: cum o faci? Totul se bazează pe realizările Uniunii Sovietice, Academiei de Medicină Militară și Ministerului Apărării care au finanțat aceste cercetări în scopuri militare”.

The Moscow Times amintește de asemenea că Khavinson a declarat că intenționează să trăiască până la 100 de ani pe baza cercetărilor sale.

Anunțul morții cercetătorului a fost făcut de către Oleg Ergașev, viceguvernatorul din Sankt Petersburg, care a precizat că Khavinson s-a stins din viață pe 6 ianuarie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro