GfK: Romanii se asteapta la noi majorari de preturi in perioada urmatoare
Romanii se asteapta la noi majorari de preturi in perioada urmatoare din cauza unor posibile cresteri de taxe si impozite, conform studiului „Europa Climate” efectuat de GfK in zece state ale Uniunii Europene. Acest studiu mai arata ca starea de spirit a consumatorilor europeni este dominata actualmente in special de cresterea inflatiei si de cotele inalte ale datoriei publice.
„In luna martie, asteptarile privind preturile au marcat o crestere in toate tarile Uniunii Europene studiate. Singura exceptie o constituie Bulgaria. (…) O crestere deosebit de pronuntata au consemnat-o Franta, Italia si Romania”, se spune in document.
„In Romania, indicatorul se situeaza in prezent la 19,7 puncte. La mijlocul anului 2010, romanii au avut de suportat o majorare cu cinci puncte procentuale a taxei pe valoarea adaugata. Urmare a controverselor pe aceasta tema, asteptarile privind preturile au crescut la 14 puncte in august. In perioada urmatoare, insa, indicatorul s-a calmat, iar pana in ianuarie a scazut la cota de -15,3 puncte. In prezent, romanii anticipeaza noi majorari de impozite si de taxe, astfel incat asteptarile privind preturile au crescut in martie cu 29,7 puncte”, arata reprezentantii GfK.
Acestia subliniaza ca guvernul roman este supus in continuare unei puternice presiuni internationale pentru reducerea deficitului bugetar, avand in vedere ajutoarele financiare ce i-au fost acordate de catre Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Uniunea Europeana.
Conform studiului, teama de inflatie tot mai pronuntata a consumatorilor europeni se rasfrange si asupra asteptarilor lor privind veniturile.
„In prezent, indicatorul este in scadere pe un front larg. Exceptie in acest sens face doar Romania, cu o crestere nesemnificativa, dupa ce in iunie 2010 indicatorul marcase aici un record negativ de -72,7 puncte. Pentru a pastra controlul asupra finantelor publice, guvernul roman a impus anul trecut un pachet de masuri severe de austeritate, incluzand reduceri in domeniul prestatiilor sociale si majorari ale impozitelor si taxelor”, se mai spune in studiul „Europa Climate”.
In urma adoptarii pachetului de masuri de austeritate s-a produs o scadere abrupta a asteptarilor cetatenilor in ceea ce priveste veniturile.
„Ulterior, incepand de la mijlocul anului, speranta prudenta ca recesiunea se va incheia in curand a determinat o crestere continua a indicatorului. In prezent, acesta se stabilizeaza la un nivel foarte scazut, respectiv -31,3 puncte. In februarie a fost acordata bugetarilor o crestere salariala de 15%, care a compensat cel putin in parte reducerile din anul precedent. Expertii prevad pentru cele noua luni ramase din acest an un usor reviriment economic”, se mai spune in document.
Studiul Europa Climate a fost efectuat asupra consumatorilor din Austria, Bulgaria, Cehia, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, Romania si Spania. Aceste zece tari insumeaza circa 80% din populatia totala a celor 27 state membre ale UE.