Giganti ai industriei europene finanteaza senatori americani care neaga incalzirea globala – raport
Mai multi giganti ai industriei europene, printre care germanii Bayer si BASF si francezii Lafarge si GDF-Suez, au finantat senatori americani care neaga pericolele incalzirii globale, potrivit unui raport publicat luni de Reseau Action Climat d’Europe (RAC), citat de AFP.
Acest document arata ca „cei mai mari poluatori europeni” au varsat in 2010 peste 306.000 de dolari in conturile senatorilor ‘climato-sceptici’, care se opun unei legi pentru protejarea climei in Statele Unite ale Americii.
Raportul acestei retele formate din 130 de ONG-uri angajate in lupta impotriva schimbarilor climatice se bazeaza pe datele publicate in luna octombrie de Comisia federala electorala din SUA, cu ocazia alegerilor de la jumatatea mandatului presedintelui Obama, care vor avea loc in 2 noiembrie. Aceste date prezinta sumele primite de fiecare senator in parte, in conformitate cu politica de transparenta legata de finantarea alesilor.
„Un grup format din cei mai mari poluatori cu dioxid de carbon din Europa finanteaza campaniile politice ale unora dintre cei mai ferventi opozanti ai schimbarilor climatice din Senatul american”, scriu autorii studiului, subliniind ca „aceste societati europene fac in acelasi timp lobby impotriva reducerii drastice a acestor emisii (de gaze cu efect de sera) in Europa, argumentand ca nu trebuie facut nimic inainte ca SUA sa adopte decizii in aceasta privinta”.
RAC acuza un „sabotaj la scara mondiala deoarece absenta unei actiuni in SUA este principala cauza a esecului” Summitului de la Copenhaga, din decembrie 2009.
Raportul afirma ca producatorul francez de ciment Lafarge, responsabil pentru emisia, in 2009, a 15 milioane de tone echivalent CO2, a platit 34.500 de dolari in contul senatorilor sceptici din SUA, in timp ce GDF-Suez a varsat 21.000 de dolari.
Cel mai generos donator este grupul farmaceutic german Bayer, cu plati de 108.100 dolari, urmat de BASF, cu 61.500 dolari.
Printre intreprinderile citate in document se regasesc nume precum Arcelor-Mittal, BP, Solvay sau EON.