Sari direct la conținut

Goliciunea lui Ponta

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

A trecut ceva timp de cand opinia publica nota o radicala schimbare de discurs la Victor Ponta, insa vorbele sale frumos strunjite n-au fost urmate si de fapte. Dimpotriva, in momente semnificative am putut observa o prapastie intre vorbe si fapte. Cu doua condamnari in prima instanta, Adrian Nastase ramane de neclintit, al doilea om in PSD, presedintele Consiliului National. Protejarea sa pune sub un mare semn de interebare autenticitatea noului Ponta, care si-a exprimat, intre altele, dorinta de a pastra DNA si a facut o brusca pasiune pentru MCV-ul din justitie.

In schimb, mentorului sau politic, Nastase, ii repugna justitia, Bruxelles-ul si tot ce garanteaza mersul inainte, cerand pe fata “iesirea de sub tutela”, cu aluzie atat la americani cat si la europeni. Inapoi la vremurile bune, sugereaza fostul premier din perioada 2000 – 2004, cand statul era el Insusi. Acolo vor sa intoarca Romania Victor Ponta si USL?

Cum mai poti sa-i ataci in mod credibil pe “coruptii regimului Basescu” insotindu-te mai departe cu “personificarea coruptiei din perioada 2004”? Cu Nastase alaturi, artizanul scandaloaselor privatizari Petrom, Sidex etc, Ponta denunta intr-un glas cu maestrul sau „instrainarea resurselor tarii” (cupru, gaze de sist). Nu este aceasta dublu discurs, tentativa de inselare a opiniei publice, dovada minciunii si fatarniciei, lasand la o parte mesajul anti-occidental „nu ne vindem tara” de inspiratie iliesciana?

Astazi, de pilda, Victor Ponta intentioneaza sa reia solicitarea USL ca Roberta Anastase sa fie demisa de la conducerea Camerei Deputatilor, fiind una din conditiile revenirii USL in Parlament. Nota bene, parchetul a dat neinceperea urmarii penale in cazul Anastase. In schimb, Nastase a incasat, pana una alta, doua condamnari in prima instanta, pronuntate in doua dosare distincte. Una pentru fapte de coruptie, alta pentru santaj. Asadar, de ce n-ar fi mai degraba el, Victor Ponta, obligat sa-si curete partidul inainte sa pretinda altora sacrificarea unor hoti neprinsi, ceea ce nu inseamna desigur c-ar fi negustori cinstiti de voturi. De ce n-ar fi mai in culpa USL decat PDL la capitolul integritate? Prin ce scamatorie mediatica s-a ajuns totusi sa vorbim la modul serios despre „lupta PSD cu coruptia PDL”?

Sa recapitulam: avandu-l pe Nastase alaturi, la varful PSD, condamnat intr-un dosar la inchisoare cu executare, in altul la inchisoare cu suspendare, cu mega-dubiosi gen Robert Negoita, cercetat in dosarul “sex cu minore” si pus candidat la sectorul trei, Victor Ponta tipa hotii! Procurorul din liderul PSD tresare de cate ori vede vreun pedelist saltat de DNA insa adoarme la loc cand pune candidatii la sectoare, cu tot cu dosarele lor. Iar cand vine vorba de Adrian Nastase, Ponta vorbeste mai nou exact ca avocatul sau, nu ca un procuror patruns de spiritul dreptatii. „Sunt convins că la recurs şi pentru ce a mai rămas, povestea cu afişele şi cu şantajul, domnul Năstase va fi achitat‘, a a spus la sfarsit de saptamana preşedintele PSD. Prin urmare, doua condamnari la Inalta Curte sunt, pentru Victor Ponta, „povesti”, nu fapte suficient de grave care sa-l determine sa ia o decizie.

Liderul PSD mai striga jos traseistii si tradatorii politici, dar deschide larg usa USL-ului unor Frunzaverde, Valcov sau Piedone. In ce-l priveste pe ultimul, judecand dupa viteza cu care sare dintr-un asternut politic in altul, si-ar putea schimba lejer porecla in „Cicciolina de la patru”. De ce l-am mai asculta pe Victor Ponta vorbind cu morga despre un nou mod de a face politica cand, dupa o poza cu „stanga progresista”, de pus in rama electorala, facuta cu Tony Blair apare iute la brat cu Cicciolinele politicii romanesti, divizia traseista?

In cazul lui Victor Ponta a cam venit vremea sa probeze ca s-a schimbat cu adevarat. Nu mai prea tine sa-i spui fiecaruia ce vrea sa auda, cu aerul ca te-ai transformat peste noapte intr-un politician serios si responsabil, cand la capatul acestor vorbe goale ii gasim tot pe Adrian Nastase, Ion Iliescu si o biblioteca foarte variata de dosare penale. In mod bizar, politicianul cu reflexe de procuror nu le mai vede. Din pacate, nu le mai vede nici opinia publica, nici presa. Nici Dan Voiculescu, ocupat sa umple cu o mare de vorbe goliciunea altui mare lider USL, nu mai pare sa fie o problema, desi influenta sa ramane una din sursele principale ale raului in politica romaneasca. Opozitia se defineste azi la varf prin trei stampile mari: coruptie, santaj si securism. Cu ele intiparite oficial de justitie pe fruntea USL, Victor Ponta continua sa pretinda ca opozitia si-a schimbat parul.

Cum poate fi trezit la realitate un popor gata sa se lase orbit in masa? Cum se explica cecitatea unei bune parti a presei si a opiniei publice? Cine mai dispune de suficienta autoritate si credibiltate pentru a denunta acest teatru si pentru a pune ceva autentic in locul lui? Cu cine si cu ce mijloace sa o faca?

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro