Sari direct la conținut

Google incepe sa limiteze modificarile ce pot fi aduse sistemului Android pentru a evita fragmentarea

HotNews.ro
Google Android , Foto: Google.com
Google Android , Foto: Google.com

Google a inceput un proces de limitare a modificarilor care pot fi aduse sistemului de operare Android, companiile fiind practic fortate sa ceara acordul Google pentru a face schimbari daca vor sa continue sa primeasca acces prioritar la noile versiuni ale sistemului de operare, informeaza Bloomberg Businessweek.

Conform publicatiei americane, informatiile sunt confirmate de mai multe persoane importante din cadrul partenerilor-cheie ai Google din domeniul telecomunicatiilor. Noua abordare Google este radical diferita fata de modelul initial, open-source, unde oricine putea prelua codul-sursa al sistemului de operare si il putea modifica dupa propriile nevoi si preferinte.

Posibilitatea de a folosi un sistem de operare mobil robust si gratuit a reprezentat un lucru foarte important pentru mai multe companii, care au economisit astfel miliarde de dolari. Relevant este mai ales cazul Motorola, care era intr-o situatie destul de proasta inainte de aparitia Google Android, si care acum este o forta importanta pe piata. De asemenea, gratuitatea si disponibilitatea codului sursa a reprezentat si un punct forte al politicii de marketing a Google, care si-a promovat sistemul de operare ca o alternativa la alte ecosisteme informatice inchise, cum ar fi Apple iOS sau Blackberry.

Cota de piata a Google a crescut spectaculos in ultimii ani, de la 9% in 2009, la 31% in 2010 la nivel global. Numarul mare de variante de Android disponibile simultan pe piata si numarul de terminale extrem de diferite ca specificatii a dus, in timp, la o fragmentare destul de importanta a platformei. Astfel, producatorii de aplicatii nu pot garanta ca programele lor vor functiona pe toate aparatele bazate pe sistemul de operare Google.

Reprezentantii Google au declarat ca restrictiile nu sunt de fapt noi, ci ca ele exista dintotdeauna in licenta gratuita a sistemului de operare, care include mai multe “clauze de nefragmentare”. Practic, compania doreste sa existe “un numitor comun” in ceea ce priveste experienta Android pe multitudinea de terminale de piata, lucru care poate fi obtinut doar prin limitarea personalizarilor pe care le pot face operatorii de telefonie si producatorii de telefoane.

De cealalta parte a disputei, companiile producatoare de aparate bazate pe Android sunt nemultumite de deciziile Google. Principala temere in industrie, conform Businessweek, este lipsa elementelor de diferentiere intre telefoanele produse de diferite companii, lucru cu impact semnificativ asupra concurentei de pe piata. Presedintele Nokia, Stephen Elop, a declarat ca Google se indeparteaza din ce in ce mai mult de punctul de plecare al Android: “Poate ca Android a plecat de la un concept open-source, dar nu aceasta este directia in care se indreapta”. Nokia a adoptat in urma cu cateva luni sistemul de operare Windows Phone 7, in defavoarea Android, pentru telefoanele sale mobile de varf, intr-o incercare de a redeveni competitiva pe piata smartphone-urilor.

Pentru versiunea 3.0 a sistemului Android, Google a decis sa amane distribuirea publica a codului sursa, o miscare fara precedent in scurta istorie a platformei si o indicatie ca dorinta de a controla in mai mare masura ecosistemul este intr-adevar reala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro