Gorbaciov, înmormântat sâmbătă la Moscova, fără onoruri de stat și în lipsa lui Putin
Mihail Gorbaciov, liderul sovietic îndrăgit de Occident, care a trăit suficient de mult pentru a vedea toate reformele promovate de el anulate, va fi înmormântat sâmbătă fără onoruri de stat sau prezența actualului președinte Rusiei, relatează Reuters.
Gorbaciov a devenit un erou în Occident pentru că a permis Europei de Est să se scuture de peste patru decenii de control comunist sovietic, a lăsat Germania de Est și de Vest să se reunească și a încheiat tratate de control și limitare a armelor cu Statele Unite.
Când protestele pro-democrație au cuprins națiunile din blocul sovietic din Europa de Est comunistă în 1989, el s-a abținut de la folosirea forței – spre deosebire de liderii anteriori ai Kremlinului, care trimiseseră tancuri pentru a zdrobi revoltele din Ungaria în 1956 și Cehoslovacia în 1968.
Dar protestele au alimentat aspirațiile pentru autonomie în cele 15 republici ale Uniunii Sovietice, care s-au dezintegrat în următorii doi ani într-o manieră haotică.
Pentru asta și pentru haosul economic pe care l-a declanșat programul său de liberalizare „perestroika”, mulți ruși nu l-au putut ierta.
Gorbaciov, care a murit marți la vârsta de 91 de ani, iar moscoviții vor putea să vadă sicriul cu trupul neînsuflețit în impunătoarea Sală a Coloanelor din Casa Uniunilor, unde au fost deplânși și alți foști lideri sovietici.
Dar nu a fost surprinzător faptul că președintele rus Vladimir Putin, un ofițer de informații KGB care a numit colapsul Uniunii Sovietice o „catastrofă geopolitică”, i-a refuzat lui Gorbaciov onorurile de stat și a spus că este prea ocupat pentru a participa la înmormântare.
Înmormântat fără onoruri de stat
Mulți șefi de stat și de guvern din Occident care ar fi venit cu siguranță vor fi de asemenea absenți, ținuți la distanță de prăpastia produsă în relațiile est-vest de invadarea Ucrainei de către Putin în februarie.
În schimb, ruși de rând vor trece de la ora 10 a.m. (07.00 GMT) pe lângă sicriul deschis al laureatului Nobel pentru pace.
Asta în contextul în care în 2007, fostul președinte rus Boris Elțin, care a jucat un rol esențial în a-l îndepărta pe Gorbaciov în timp ce Uniunea Sovietică s-a destrămat și mai târziu l-a ales pe Putin drept succesorul său, a avut parte de zi națională de doliu și funeralii de stat în catedrala principală a Moscovei.
După ceremonie, Gorbaciov va fi însă înmormântat ca Elțîn în cimitirul Novodevichy din Moscova, alături de adorata sa soție Raisa.
Gorbaciov, „zdrobit” de evenimentele din Ucraina
Când a devenit președinte, Putin a pierdut puțin timp pentru a anula pluralitatea politică care se dezvoltase din politica lui Gorbaciov și a început încet să reconstruiască influența Moscovei asupra multor republici pierdute.
Invazia Ucrainei din februarie a fost, fără îndoială, ultimul cui în sicriul moștenirii lui Gorbaciov, unul despre care asistentul său a spus că l-a lăsat „șocat și uluit” în ultimele luni ale vieții sale.
„Nu este vorba doar de operațiunea (militară specială) care a început pe 24 februarie, ci de întreaga evoluție a relațiilor dintre Rusia și Ucraina din ultimii ani, care a fost cu adevărat, cu adevărat o mare lovitură pentru el. Chiar l-a zdrobit emoțional și psihologic”, a declarat Palazhchenko într-un interviu acordat Reuters.
„A fost foarte evident pentru noi că a fost șocat și dezorientat de ceea ce se întâmpla (după ce trupele rusești au intrat în Ucraina în februarie) din tot felul de motive. El nu credea doar în apropierea dintre poporul rus și cel ucrainean, ci credea că aceste două națiuni erau întrepătrunse”, a mai spus Palazhchenko.
CITEȘTE ȘI:
- Mihail Gorbaciov a murit la 91 de ani
- Prima reacție a lui Vladimir Putin după decesul lui Mihail Gorbaciov
- Cine a fost Mihail Gorbaciov, liderul care l-a îndemnat public pe Putin să părăsească puterea / Cariera lui în trei întrebări și răspunsuri
- Apreciat în străinătate, controversat în Rusia: Mihail Gorbaciov, ultimul lider supraviețuitor al epocii Războiului Rece
- VIDEO „Domnule Gorbaciov, dărâmați acest zid!” – citate memorabile ale marilor șefi de stat despre ultimul lider sovietic
- Mihail Gorbaciov și moștenirea întunecată a dezastrului nuclear de la Cernobîl încă trezesc amintiri dureroase în Ucraina: „Nu îmi pare rău deloc că a murit”
- VIDEO Cum comentează „păpușa de fier” a lui Vladimir Putin moartea lui Gorbaciov: „Probabil ar fi indecent să vorbim despre asta în ziua morții sale (dar)”
- Ion Iliescu, după moartea lui Gorbaciov: „Un om al dialogului. Asta ne-a ferit de multe probleme”
- Ultimul interviu al lui Mihail Gorbaciov: „Americanilor li s-a urcat la cap”