Sari direct la conținut

Greenpeace: Daca Romania construieste reactoarele Cernavoda 3 si 4, inseamna ca isi trateaza populatia ca pe niste cetateni second hand

HotNews.ro

Greenpeace solicita autoritatilor romane sa renunte la planurile de construire a inca doua reactoare nucleare de tip CANDU 6 la Cernavoda, informeaza NewsIn. Concluziile noului raport solicitat de Greenpeace arata ca aceste reactoare nu sunt sigure si sunt prea periculoase pentru a fi construite.

„Reactoarele de la Cernavoda nu respecta standardele moderne. Guvernul Romaniei si companiile din proiect trebuie sa renunte la planurile de construire a reactoarelor 3 si 4”, a afirmat coordonatorul de campanii de energie in cadrul Greenpeace Romania, Crisanta Lungu, in cadrul unei conferinte de presa.

Jan Haverkamp, specialist in energie nucleara la Greenpeace Europe a precizat la randul sau ca, desi Romania are nevoie de energie nucleara, Cernavoda nu este o localitate in care un copil sub patru ani sa poata locui. „Deoarece reactoarele CANDU 6 au acelasi design ca cele de la Cernobil, autoritatile de reglementare din Germania si Statele Unite nu ar fi de acord niciodata cu construirea lor. Daca Romania continua construirea reactoarelor Cernavoda 3 si 4, este foarte clar ca trateaza populatia Romaniei ca pe niste cetateni second hand carora li se va furniza o centrala nucleara second hand”, a mentionat Jan Haverkamp.

Studiul realizat de Institutul pentru Studierea Resurselor si Securitatii din Massachusetts, SUA, evidentiaza o serie de probleme legate de reactoarele CANDU 6: acelasi design de reactor care a determinat explozia de la Cernobil si primul accident nuclear din lume, in 1952, la laboratoarele Chalk River, apartinand Companiei de Energie Atomica din Canada (AECL); un reactor CANDU 6 nu rezista in cazul unui atac terorist si nu indeplineste standardele de siguranta adoptate dupa atacul terorist din 11 septembrie, din SUA; impactul unor factori externi, precum cutremurele (frecvente in aceasta parte a Romaniei), nu sunt luate in considerare suficient, in estimarea riscurilor pentru reactoarele CANDU 6.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro