Sari direct la conținut

Greta Thunberg s-a mobilizat împotriva unei mine de fier din teritoriul poporului indigen sami

HotNews.ro
Greta Thunberg s-a mobilizat împotriva unei mine de fier din teritoriul poporului indigen sami

Activista pentru climă Greta Thunberg a protestat sâmbătă alături de indigenii sami față de exploatarea unui zăcământ de fier din nordul Suediei, cu câteva săptămâni înainte de decizia guvernului suedez, relatează AFP.

„Considerăm că clima, mediul, aerul curat, apa, creșterea renilor, drepturile popoarelor indigene și viitorul umanității trebuie să aibă prioritate față de profitul pe termen scurt al unei afaceri”, a spus tânăra, într-un mesaj filmat trimis presei.

Samii, a căror populație totală este estimată la 100.000 de oameni, dintre care între 20.000 și 40.000 în Suedia, se opun punerii în funcțiune a minei de fier Gallok/Kallak, situată în apropierea orașului subarctic Jokkmokk, în special pentru că ar împiedica creșterea renilor, ar perturba vânătoarea și pescuitul și denaturarea mediului local.

„O mină va avea consecințe negative permanente asupra pășunilor noastre”, a spus o tânără locuitoare a satului în car ar urma să fie această mină, Jåhkågasska, Stina Länta.

Guvernul suedez trebuie să decidă în martie asupra proiectului controversat al companiei britanice Beowulf, care a promis că va genera 250 de locuri de muncă directe și 300 de locuri de muncă indirecte.

Pentru activista Fridays for Future, „guvernul suedez trebuie să oprească colonizarea teritoriului Sami”.

Singurul popor indigen al Europei, samii își câștigă existența din creșterea tradițională a renilor și locuiesc în vastele întinderi din Arctica, nordul Finlandei, Norvegia și Suedia, precum și în peninsula rusă Kola.

În cea mai mare parte a secolului al XX-lea, ei au fost considerați necivilizați și inferiori de către guvernele lor, trecând printr-o politică brutală de asimilare.

În toamnă, Suedia a anunțat înființarea unei „comisii a adevărului” care vizează investigarea persecuțiilor a căror victimă a fost minoritatea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro