Grevele continua in Germania
Grevele incepute acum doua saptamani in Germania au continuat azi in Nürnberg, capitala Franconiei. Saptamana trecuta, greva angajatilor din sectorul public inceputa in landul Baden-Württemberg a cuprins Nordrhein –Westfalia, urmand sa se extinda in „toate landurile germane, in afara de Hessen”, dupa cum declara purtatorul de cuvant al Uniunii Sindicatelor Ver.di.
Lupta sindicatelor din serviciile publice a inceput in 6 februarie in Baden-Wuerttemberg, land care cuprinde marile orase Stuttgart si Mannheim. Zeci de mii de angajati din domeniul de stat sanitar si salubritate au incrucisat bratele saptamana trecuta si la Bonn, Aachen, Duesseldorf, Essen si Koeln. Acestora li s-au alaturat educatoarele, politessele, controlorii din serviciile publice.
Miza conflictului dintre stat si sindicate este majorarea saptamanii de lucru, de la 38,5 la 40 de ore saptamanal, fara compensatie salariala.
Dincolo de „problema de principiu” – diminuarea salariului raportat la timpul si volumul de munca prestat, anularea bonificatiilor de concediu si de Craciun- majorarea de orar se considera a aduce cu sine pierderea catorva sute de mii de locuri de munca in domeniul serviciilor publice.
Deci, ea apare ca o initiativa a statului contrara politicii sale declarate, de a reduce somajul si de a crea noi locuri de munca pentru cele peste 5.000.000 de someri din Germania.
Angajatii clinicilor de pe langa universitati, cot la cot cu gunoierii, marsaluiesc si protesteaza
impotriva contractului tarifar – pana acum incheiat doar la nivel federal si orasenesc- incercand impunerea acestuia si la nivel regional, de landuri.
Dintre orasele greviste de saptamana trecuta, Stuttgartul si Mannheimul au fost cele mai afectate. Sobolanii au inceput sa misune printre tomberoanele de gunoi negolite de la periferia, dar si din centrul marilor orase, un peisaj neobisnuit pentru curata Germanie. Sacii albastri cu gunoaie aglomerati pe trotuare, rozatoare in cautare de mancare, care imprastie resturile pe strazi.
Riscul de epidemii a fost minimalizat prin delegarea firmelor private de salubritate sa ridice gunoaiele. Ceea ce, pe durata lunga, nu este o solutie la nivel administrativ.
Nici in spitale, situatia din zonele greviste nu e roz. Pacientilor nu li se acorda decat tratament medical de urgenta. „Este o masura venita pentru a limita nejunsurile cauzate de greva in randul populatiei” dupa cum declara presedintele Ver.di, Frank Bsirske.
Tot el a spus azi ca, in sectorul de stat, doar gradinitele vor functiona in Nürnberg si alte orase in greva, si acelea, in regim „de avarie”. Ver.di a chemat la manifestatii de strada si Hamburgul, precum si Saxonia Inferioara.
Nemultumirile personalului sanitar -atat cel angajat la stat, cat si cel din domeniul privat- au dus la proteste repetate, cu marsuri de strada, inca de la inceputul anului. O rezolvare a conflictului incepe insa sa se intrevada, partile au emis semnale de deschidere spre compromis.
Momentan are loc la Berlin o intalnire de varf a conducerii Uniunii Sindicatelor Ver.di, cu reprezentantii landurilor germane.
Acestia din urma se arata insa, dupa cum relateaza agentia de presa germana DPA, „moderat optimisti in ceea ce priveste rezultatul negocierilor”. Sindicatele sunt in primul rand ferme in ceea ce priveste nemajorarea saptamanii de lucru din sectorul public, de la 38,5 la 40 de ore.
Compromisul ar putea da un impuls majorarii saptamanii de lucru si in sectorul privat, deci, implicit, cresterii somajului in Germania.