Sari direct la conținut

Gruparea Wagner, desemnată oficial de SUA ca „organizație criminală transnațională”

HotNews.ro
Evgheni Prigojin alaturi de mercenari recrutati de gruparea Wagner, Foto: WillWest News / Profimedia Images
Evgheni Prigojin alaturi de mercenari recrutati de gruparea Wagner, Foto: WillWest News / Profimedia Images

Statele Unite au desemnat, joi, în mod oficial, compania militară Wagner ca organizație criminală transnațională, înghețându-i activele americane ca urmare a acțiunilor acesteia de a ajuta armata rusă în războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că a desemnat Wagner Group drept „organizație criminală transnațională semnificativă” ca parte a acțiunii care vizează zeci de persoane și entități într-un efort de a diminua capacitatea Rusiei de a susține războiul.

„Personalul Wagner s-a implicat într-un tipar continuu de activități criminale grave, inclusiv execuții în masă, viol, răpiri de copii și abuz fizic în Republica Centrafricană (RCA) și Mali”, a declarat Trezoreria într-un comunicat.

Trezoreria a impus, de asemenea, sancțiuni suplimentare grupului Wagner în baza unui alt ordin executiv, acuzând grupul că este responsabil sau complice la vizarea femeilor, copiilor sau civililor, inclusiv prin strămutări forțate, atacuri asupra spitalelor și alte comportamente în legătură cu Republica Centrafricană.

Declararea grupării Wagner drept organizație criminală transnațională în temeiul ordinului executiv al SUA 13581 îngheață toate activele americane ale companiei paramilitare și interzice americanilor să furnizeze fonduri, bunuri sau servicii grupului.

„Cu aceste acțiuni și multe altele care urmează, mesajul nostru către orice companie care se gândește să ofere sprijin grupului Wagner este următorul: Wagner este o organizație criminală care comite atrocități pe scară largă și abuzuri ale drepturilor omului și vom lucra fără încetare pentru a identifica, perturba, expune și viza pe cei care ajută Wagner”, spunea un oficial al administrației americane sub rezerva anonimatului.

„Vedem indicii, inclusiv în domeniul informațiilor, că tensiunile dintre Wagner și Ministerul rus al Apărării sunt în creștere”, a spus John Kirby săptămâna trecutp. „Wagner devine un centru de putere rival al armatei ruse și al altor ministere ruse”.

El a spus că Statele Unite evaluează că Wagner are în prezent aproximativ 50.000 de angajați dislocați în Ucraina, inclusiv 10.000 de contractori și 40.000 de condamnați recrutați din închisorile rusești.

Wagner ar fi preluat un transport de arme din Coreea de Nord

Luna trecută, Casa Albă a declarat că Grupul Wagner a preluat un transport de arme din Coreea de Nord pentru a ajuta la consolidarea forțelor ruse în Ucraina, într-un semn al extinderii rolului grupului în acest conflict.

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a calificat raportul ca fiind nefondat și a denunțat Statele Unite pentru că au furnizat arme letale Ucrainei. Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a negat luna trecută că a primit arme din Coreea de Nord și a caracterizat raportul drept „bârfe și speculații”.

Guvernul SUA a publicat de asemenea o imagine din 18 noiembrie despre care spunea că arată vagoane rusești care călătoresc între Rusia și Coreea de Nord.

Foto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Oficialii instalați de Moscova în Donețk susțin că mercenarii Wagner înaintează în Bahmut, orașul în care se dau lupte crâncene de luni de zile, pe care Kremlin încearcă să îl cucerească pentru a trece în contul armatei ruse o victorie după un lung șir de înfrângeri.

De asemenea, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, și-a a atribuit companiei sale paramilitare cucerirea „completă” a orașului Soledar pe 11 ianuarie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro