Gunoiul, presul si socialismul dambovitean
Circula in presa o propunere a domnului Geoana, prin care se intentioneaza salvarea romanilor si a companiilor romanesti de ei insisi…pardon, de ratele de platit la banci. Asa cum scriam in postul de ieri, se anunta un „bailout” romanesc al sistemului bancar, facut in cele mai dezavantajoase conditii pentru contribuabilul roman. Problemele propunerii urmeaza in continuare:
Ce se propune
Pe scurt: un moratoriu pentru datoriile catre banci si societatile de leasing, se amana plata ratelor de principal, se prelungesc termenele de plata si de recunoastere a creditelor neperformante.
Greselile propunerii
1) Intr-o economie unde indisciplina la plata datoriilor este prima lectie de business, se introduc noi masuri care cresc aceasta indisciplina si duc in continuare la blocaj financiar;
2) Se introduce hazard moral in sistem – se vor lua credite doar pentru ca nu trebuie rambursate iar firmele care pot sa-si ramburseze creditele vor fi dezavantajate si vor cere sa intre in schema de „iertare”;
3) Se decapitalizeaza bancile – daca in banci nu intra bani din credite, e normal nici sa nu iasa bani, eventual vocabularul romanesc se va imbogati cu un nou termen: „vacanta bancara”. Datorita lipsei fizice de bani, bancile vor avea o capacitate si mai scazuta de a credita economia, adancind recesiunea economica;
4) Creditele noi vor fi obtinute foarte greu – deoarece statul acorda un permis de „CREDITE FARA RATE” bancile se vor feri sa mai dea credite, stiind ca vor fi mari dificultati la rambursa.
Problemele propunerii
1) Sistemul bancar are o mare problema, pe care o voi detalia intr-un articol viitor: creditele neperformante. Creditele neperformante nu sunt restantele dubios de mici raportate de BNR ci creditele care nu mai produc venituri pentru banci.
2) Prin prelungirea termenelor de incadrare a creditelor se mai acorda un balon de oxigen sistemului bancar in reintregirea cerintelor de capitalizare – tradus: actionarii mai au ceva timp pana sa vina cu bani de acasa.
3) Moratoriul de 12 luni mai are un paragraf necomunicat publicului – obligatoriu va veni cu o garantie publica sau preluarea creditelor neperformante de stat, altfel bancile vor suporta singure toate pierderea.
4) O mare parte din IMM-urile scutite de rate vor fi firme cu adevarat falimentare, incapabile sa plateasca, cum sunt cele din articolul precedent. Se amana doar momentul adevarului, iar riscurile de faliment devin imposibil de prezis.
Ce inseamna de fapt propunerea
1) Ascunderea gunoiului sub pres pentru a intarzia momentul cand creditele neperformante vor deveni sufocante pentru sistem;
2) Pregatirea unei aterizari line a pierderilor in sistem si amanarea executarii garantiilor pentru perioada cand economia nu va mai fi atat de jos.
Citeste si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.