Sari direct la conținut

Guvernele vor avea date tot mai detaliate despre taxele companiilor, iar impozitul minim pe profit se apropie cu pași repezi. Cum va evolua fiscalitatea în 2023 și ce impact va avea pentru companii?

PwC România
PwC România, Foto: PwC România
PwC România, Foto: PwC România

Noutățile în domeniul fiscal la nivel internațional și, în special, în Uniunea Europeană sunt complexe și urmăresc îndeosebi creșterea transparenței fiscale, prin reglementări sporite, raportări cât mai detaliate și în timp real a taxelor și impozitelor, analize bazate pe risc fiscal și controale țintite. Care sunt schimbările cu cel mai mare impact în 2023? Cum se pregătesc companiile? Aceste teme au fost dezbătute în cadrul Conferinței Anuale de Taxe PwC România 2023.

”Afacerile funcționează într-o lume globală, tot mai digitalizată, supusă transformărilor, iar reglementările fiscale trebuie să țină pasul pentru a obține o impozitare cât mai echitabilă și transparentă. Avem deja de mulți ani o dezbatere publică la nivel internațional despre „taxarea corectă” a profiturilor (fair taxation) companiilor, despre transparență și echitate fiscală. Această dezbatere a condus la reglementări tot mai numeroase și mai stricte în direcția taxării bazate pe destinație, impunerii unei taxei minime globale asupra profiturilor, raportărilor digitale și transparenței fiscale. Transparența este cerută nu numai de guverne, ci și de un grup mai larg de părți interesate, cu impact asupra reglementărilor, modului în care se efectuează controalele fiscale, analizele de risc, raportarea obligațiilor fiscale. Toate acestea au implicații pentru contribuabili care au obligații tot mai ridicate de conformare ce implică resurse și costuri mai ridicate, cel puțin pe termen mediu”, a explicat Ruxandra Târlescu, Partener PwC România.

Citește continuarea articolului pe blogul PwC România

Articol susținut de PwC România

ARHIVĂ COMENTARII