Guvernul a alocat 33 milioane de lei pentru digurile de la Saucesti si Grindu
Guvernul a aprobat doua hotarari prin care au fost alocate fonduri de 33 de milioane de lei pentru digurile de la Saucesti si Grindu, a anuntat premierul Emil Boc. „Am aprobat alocarea de bani pentru constructia digului de 18 km de la Saucesti, Serbesti si Siretu-Schineni, in valoare de 25 milioane de lei, din care 14 milioane in 2010 si 11 milioane in 2011. Pentru judetul Tulcea am aprobat o Hotarare de Guvern prin care, din Fondul de Mediu, a fost alocata suma de 8 milioane de lei pentru suprainaltarea digului in localitatea Grindu”, a declarat premierul.
„Prin cele doua hotarari de guvern, au fost alocate din bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu suma de 33 de milioane de lei, sub forma de finantare nerambursabila: 25 de milioane lei vor fi destinate pentru lucrari de indiguire, pe o lungine de 18 km, a malului drept al raului Siret, pe tronsonul Serbesti, Siretu, Schineni, Saucesti, Holt; 8 mililoane de lei vor fi destinate pentru suprainaltarea, pe o lungime de 5,5 km, a digului contur in localitatea Grindu, din jud. Tulcea”, precizeaza Ministerul Mediului.
Alocarea sumei de 33 milioane lei s-a realizat prin suplimentarea fondurilor pentru Programul de lucrari destinate prevenirii, inlaturarii si/sau diminuarii efectelor produse de fenomenele meteorologice periculoase la lucrarile de gospodarire a apelor aferente obiectivelor din domeniul public al statului ca urmare a rectificarii bugetului Administratiei Fondului pentru Mediu, aprobata tot prin Hotarare de Guvern.
„Angajamentul Romaniei este sa termine aceste harti de risc pana in 2013. Si, prin Hotararea de Guvern de astazi, am modificat acea Hotarare din 2005, permitand ca sa se dea bani nu numai din bugetul de stat – stiti foarte bine cum stam cu bugetul acesta, este un buget auster – ci sa se dea bani si din Fondul de Mediu, si din Programul Operational Sectorial de Mediu. Ar fi nevoie de inca 167 de milioane de lei, care vor fi alocati in anul 2010- 2011 si 2012”, a declarat Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.
Ministrul Mediului a mai adaugat ca, dupa evaluarea pagubelor, pe baza strategiei ministerului, deja supuse dezbaterii publice si finalizate, se va lua decizia renaturarii unor zone din preajma Dunarii.
„Intre 2005 si 2010 s-au cheltuit 3,4 miliarde de lei, fata de 800 de milioane cheltuiti intre 2000 si 2005. numai anul acesta, care este un an de austeritate, avem cea mai mare suma din anii 1990 incoace in ceea ce priveste lucrarile de aparare a digurilor”, a mai spus Borbely.
Ministerul Dezvoltarii se va ocupa de achizitionarea materialelor pentru reconstructia caselor
Guvernul a mai aprobat normativele de materiale pentru reconstructia caselor distruse de inundatii si a mandatat Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) sa intreprinda demersurile in vederea achizitionarii materialelor necesare, a anuntat Emil Boc. Achizitia de materiale se va face din fonduri alocate de la bugetul de stat, prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).
„Am stabilit ca aceasta procedura de achizitie sa se faca in cel mai transparent mod posibil – ma refer la achizitionarea materialelor necesare pentru reconstructia caselor distruse de inundatii – utilizand procedura licitatiei publice prin Bursa de Marfuri”, a adaugat premierul.