Sari direct la conținut

Guvernul a anulat finantarea Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii – Victor Ponta

HotNews.ro

Guvernul a decis sa opreasca in totalitate Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), anuland finantarea lucrarilor incluse in acest program atat pentru acest an, cat si pentru perioada viitoare, a declarat duminica premierul Victor Ponta, citat de Mediafax. „Am inceput acum in fiecare minister si autoritate sa taiem contracte din acelea dubioase. Am oprit total faimosul PNDI, l-am scos cu totul din finantarea pe acest an si pe viitor. Anul acesta era vorba de un miliard lei”, a declarat seful executivului la emisiunea „Dupa 20 de ani” difuzata de Pro TV.

Victor Ponta a precizat ca toate economiile care urmeaza sa fie efectuate de Guvern prin restrangerea unor astfel de programe vor fi utilizate la cofinantarea proiectelor europene, in conditiile in care, in acest moment, situatia reala a capacitatii Romaniei de absorbtie este „mult mai rea” decat optimismul manifestat pana in prezent.

Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, programat pentru perioada 2011-2020, este gestionat de ministerele Dezvoltarii si Mediului. PNDI prevede reabilitarea a 10.000 de kilometri de drumuri judetene si de interes local, contructia unei serii de obiective precum retele de apa si canalizare sau crese si gradinite si dezvoltarea infrastructurii in domeniul gospodaririi apelor.

In cadrul PNDI, primariile incasau regulat fonduri din partea Guvernului pentru derularea lucrarilor la diferite proiecte.

Ministrul de resort, Eduard Hellvig, a anuntat recent ca programele aflate in derulare prin PNDI vor fi inchise in iunie, in urma negocierilor cu FMI, si ca MDRT va propune din iulie, pentru acest program, proiecte precum reabilitarea termica a locuintelor sau reabilitarea centrelor istorice.

Guvernul Ungureanu a aprobat la finalul lunii aprilie o ordonanta de urgenta privind redimensionarea Programului national de dezvoltare a infrastructurii (PNDI) in vederea respectarii angajamentelor asumate de Guvernul Romaniei cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Redimensionarea presupunea limitarea la maxim un miliard lei a banilor care pot fi cheltuiti pentru proiectele din cadrul acestui program, fiind luate in calcul doar lucrarile deja incepute.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro