Sari direct la conținut

Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici  pentru consolidarea si restaurarea Palatului Cantacuzino. Investitia se ridica la 45 milioane lei

HotNews.ro

Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea, restaurarea si amenajarea Palatului Cantacuzino, a Casei memoriale „George Enescu” si a anexei, ce compun ansamblul muzeal. Valoarea totala aprobata a investitiei este de aproximativ 45,41 milioane de lei, inclusiv TVA. Lucrarile sunt estimate a se desfasura pe o perioada de 24 de luni de la data semnarii contractului de executie, anunta Ministerul Culturii.

„Cladirea va fi supusa unui amplu proces de cercetare si analizare, revizuire, restaurare si refacere a tuturor componentelor si detaliilor arhitecturale, de la soclul cladirii pana la invelitoarea din tabla de zinc, la tamplaria din lemn sau metal a usilor si ferestrelor, la pardoseli si tencuieli. Prin lucrarile executate in anii ¬90 (arhitectura, structura, instalatii), nu s-au eliminat toate deficientele de care sufera cladirile si incinta. Astfel, lucrarile de componente artistice au ramas in totalitate nerezolvate. Intrucat fatadele, volumetria spatiala interioara cu decoratia in stucatura si pictura murala constituie valoarea arhitecturala a monumentului, lucrarile de consolidare se vor executa fara afectarea lor”, se arata intr-un comunicat emis de Ministreul Culturii.

Finantarea obiectivului de investitii se realizeaza din imprumutul acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), derulat conform HG nr. 191/2007 pentru aprobarea Acordului-cadru de imprumut dintre Romania si BDCE, destinat finantarii Proiectului F/P 1562(2006) privind reabilitarea monumentelor istorice din Romania, cu completarile ulterioare, si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie.

Palatul Cantacuzino a fost construit intre anii 1898-1900, dupa proiectul arhitectului I.D. Berindey, impreuna cu o serie de remarcabili colaboratori precum G.D. Mirea, Costin Petrescu, Arthur Verona, Nicolae Isidor Vermont pentru picturile monumentale, Frederick Stork si Emil Wilhelm Becker pentru sculpturi si Casa ¬Krieger¬ din Paris pentru decoratia interioara, tapiserii, candelabre, lampi, vitralii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro