Sari direct la conținut

Guvernul a aprobat OUG prin care companiile de stat vor distribui la buget rezervele acumulate

HotNews.ro

Guvernul a modificat prin Ordonanta de Urgenta legislatia (OG 64/2001), introducand posibilitatea distribuirii sub forma de dividende sau varsaminte la bugetul de stat, in cazul regiilor autonome, si a rezervelor acumulate in timp repartizate din profitul net realizat de companiile de stat.

Repartizarea de dividende din rezervele societatilor, constituite din profiturile anilor anteriori, precum si din rezultatul reportat reprezentand castig efectiv realizat din reevaluare, este o solutie practicata de companiile cu capital privat, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Noua prevedere a fost introdusa intrucat s-a constatat ca o mare parte din rezervele acumulate de societati/regii fie nu sunt utilizate, fie au fost plasate ca investitii financiare (de exemplu, depozite bancare) cu randamente mai scazute decat dobanda platita de stat la obligatiunile emise, sustine Guvernul.

De asemenea, potrivit aceleiasi Ordonante de Urgenta, CEC si Eximbank vor fi exceptate de la prevederile OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice si vor fi supuse legislatiei specifice care reglementeaza activitatea bancara. Procedurile de selectie a membrilor consiliului de administratie sau ai consiliului de supraveghere la institutiile de credit, declansate conform OUG 109/2011, precum si contractele incheiate pentru aceste proceduri de selectie cu experti independenti, vor inceta de drept la intrarea in vigoare a actului normativ adoptat astazi. Din contractele incheiate cu expertii in recrutare, vor fi achitate sumele scadente la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta.

Modificarile au in vedere armonizarea legislatiei cu normele Bancii Nationale a Romaniei, in baza carora functioneaza aceste institutii de credit. De exemplu, obligatia publicarii elementelor esentiale ale tranzactiilor, care ating anumite praguri de valoare (prevazuta de art. 52 din O.U.G. nr. 109/2011) nu sunt in concordanta cu obligatia institutiilor de credit de a pastra confidentialitatea in relatiile cu toti clientii (conform art. 111 din O.U.G. nr. 99/2006).

De asemenea, potrivit concluziilor misiunii de consultare a FMI din 17 martie, institutiile de credit ar trebui excluse din sfera de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 109/2011, deoarece acestea sunt deja supuse unei legislatii specifice.

Citeste si Efectul incasarilor scazute la stat: Guvernul vrea sa stoarca pana la ultima picatura profiturile companiilor de stat

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro