Sari direct la conținut

Guvernul a decis majorarea procentului de prefinantare a proiectelor din fonduri europene de la 20% la 30%

HotNews.ro

Guvernul a decis, marti, majorarea procentului de prefinantare a proiectelor din fonduri europene de la 20% la 30%, a anuntat premierul Emil Boc. Aceasta este cea de-a doua majorare a procentului de prefinantare din acest an, dupa cea de la 15% la 20%.

„Aceasta masura va asigura o mai buna absorbtie a fondurilor comunitare si va aduce mai multi bani in economie din care sa fie platite lucrarile care se deruleaza din fonduri europene”, apreciaza primul ministru.

Declaratiile lui Emil Boc:

  • Aceasta prefinantare marita la 30% va fi acordata daca se face treaba: daca se tin la timp licitatiile, se incepe derularea lucrarilor si exista facturi care sa fie platite.
  • In acest fel rezolvam si problema TVA-ului pe care trebuie sa il plateasca autoritatile locale.
  • Aceasta suma de bani nu va mai trebui suportata din bugetul local, iar o asemenea masura va reprezenta o usurare pentru administratiile locale
  • O alta decizie a Guvernului: am luat act de propnerea Ministerului Dezvoltarii si Locuintei de a stabili un coordonator pentru fiecare pol de crestere.
  • In fiecare regiune de dezvoltare va exista un coordonator care va monitoriza situatia si va urmari implementarea proiectelor europene care aduc in Romania acei bani de care avem nevoie.
  • Acestia vor monitoriza si aplica direct politicile Guvernului si pentru a se asigura ca banii alocati Romaniei de Uniunea Europeana vor fi cheltuiti rapid, la termen si potrivit regulilor stabilite de lege.

Ce inseamna prefinantare de 30%

Ca regula generala, la proiectele selectate pentru fonduri structurale, sistemul de finantare este sub forma de decont, adica titularul proiectului trebuie sa efectueze cheltuieli din fonduri proprii, urmand sa ii fie rambursate ulterior, intr-o perioada de 2-3 luni.

In cazul proiectelor care presupun infrastructura si lucrari publice, este absolut necesara o suma de bani pentru a plati antreprenorii astfel incat sa fie demarate lucrarile. Astfel, pentru a nu efectua aceste cheltuieli din bugetul local, autoritatile publice locale au posibilitatea de a solicita un avans, care sa permita inceperea lucrarilor.

Acest avans, sau prefinantare, a fost initial (in 2007) stabilit la 15% din valoarea totala eligibila a proiectului. Ulterior, procentul a fost ridicat la 20% si acum, la 30%.

Baza legala pentru prefinantare: O.G. nr. 29/ 2007 privind modul de alocare a instrumentelor structurale, a prefinantarii si a co-finantarii alocate de la bugetul de stat, inclusiv din Fondul national de dezvoltare, in bugetul institutiilor implicate in gestionarea instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta (publicata in Monitorul Oficial nr. 86 din 2 februarie 2007), cu modificari si completari

Ce spun documentele

Spre exemplu, in Ghidul Solicitantului pentru infrastructura de transport regionala (din cadrul Programului Operational Regional) prefinantarea este definita astfel:

„Prefinantarea reprezinta sumele transferate din bugetul de stat sau din instrumente structurale catre un beneficiar […] prin plata directa sau prin plata indirecta, pentru lichidarea angajamentelor de plata fata de un contractor, in stadiul initial de implementare a proiectelor, in baza unui contract de finantare […], in vederea asigurarii derularii corespunzatoare a proiectelor.”

Tot aici mai sunt detaliate modul de acordare si modul de solicitare al prefinantarii.

Modul de solicitare:

  • In vederea obtinerii pre-finantarii, beneficiarul are obligatia de a transmite Organismului Intermediar,  Notificare privind depunerea cererii de pre-finantare (in formatul standard furnizat de Autoritatea de Management). Notificarea se transmite OI pana pe data de 1 a ultimei luni a trimestrului, pentru trimestrul urmator.
  • OI centralizeaza notificarile primite de la beneficiari si transmite Directiei Generale Autorizare si Plati Programe, pana pe data de 8 ale lunii, previziunea fluxului de plati centralizat de pre-finantare.
  • Aceste informatii sunt necesare pentru asigurarea la nivelul Unitatii de plata de pe langa Autoritatea de Management si la nivelul Autoritatii de Certificare si Plata din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, pentru asigurarea disponibilitatii sumelor necesare acordarii prefinantarii.
  • Dupa incheierea contractului cu prestatorul de servicii/executantul de lucrari/furnizorul de echipamente, Beneficiarul intocmeste si depune la OI cererea de pre-finantare, insotita de copii dupa contractele incheiate, de identificarea financiara, respectiv de avizul ANRMAP si avizul UCVAP (daca este cazul).

Utilizarea pre-finantarii:

  • Suma aferenta pre-finantarii acordata beneficiarilor proiectelor finantate in cadrul Programului Operational Regional, in conditiile prevazute de O.G. nr.29/2007 cu modificarile si completarile ulterioare si de Normele de aplicare a O.G nr.29/2007, poate fi utilizata dupa cum urmeaza:
  • pentru plata cheltuielilor eligibile – plata facturilor catre furnizori aferente achizitiilor realizate in cadrul proiectului;
  • ca exceptie, pentru plata cheltuielilor eligibile, respectiv TVA, numai aferent cheltuielilor eligibile efectuate.

Nota: anumite detalii legate de solicitarea si destinatia prefinantarii sunt stabilite de la program la program.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro