Guvernul a modificat Legea ANI
Guvernul a decis in sedinta de miercuri modificarea Legii privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), principala modificare se refera la suma care poate declansa procedura de verificare a averii. „Diferenta dintre averea dobandita si veniturile realizate in timpul mandatului care declanseaza verificarea averii este de 10.000 euro.
Fata de forma adoptata a legii, se elimina astfel procentul de 10% din avere si se reduce suma minima, care fusese stabilita la 20.000 euro, a declarat primul-ministru Calin Popescu Tariceanu.
„Tot pentru a avea un control mai eficient al averilor, confiscarea va viza averea nejustificata. Asadar, averea care nu poate fi justificata de persoana verificata va fi confiscata, si nu averea ilicita, asa cum era prevazuta in forma legii adoptata de Senat, a mai precizat premierul.
De asemenea, prin Ordonanta de urgenta adoptata miercuri, s-a mai stabilit ca presedintele ANI este demnitar cu rang de secretar de stat, iar vicepresedintele este demnitar cu rang de subsecretar de stat.
Prin acest act normativ, au fost stabilite si termene precise pentru actiunile necesare punerii in functiune a Agentiei.
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a estimat ca in patru luni ANI va putea incepe primele investigatii.
„ANI este una dintre cele mai independenta autoritati din Romania. Am inclus un amendament al Ministerului Justitiei potrivit caruia presedintele, vicepresedintele si inspectorii Agentiei nu vor primi dispozitii de la nici o persoana publica”, a declarat Tudor Chiuariu.
„Singura forma de control este prezentarea unui raport anual catre Senat. In plus, presedintele si vicepresedintele vor fi desemnati prin concurs”, a mai spus ministrul Justitiei.