Sari direct la conținut

Guvernul belgian va prezenta miercuri o serie de masuri de austeritate pentru a calma temerile pietelor financiare

HotNews.ro

Guvernul belgian si-a fixat ca termen 24 de ore pentru a prezenta o serie de reduceri bugetare necesare pentru a calma pietele financiare, ingrijorate de datoriile ridicate ale tarii si de actuala criza politica interna, dupa o interventie „neobisnuita” a Regelui Albert al II-lea, potrivit Reuters.

Yves Leterme, care a continuat sa ocupe functia de premier si dupa rezultatul indecis al algerilor din urma cu sapte luni, va prezenta miercuri membrilor cabinetului planurile bugetare pe 2011.

In conditiile in care pietele financiare s-au aratat ingrijorate ca impasul politic in care se afla Belgia va impiedica autoritatile sa ia masuri pentru reducerea datoriilor, Regele Albert al II-lea a cerut premierului sa elaboreze un buget cu masuri de austeritate mai dure decat cel convenit cu Uniunea Europeana.

Regele Belgiei numeste primul ministru si mediatorii in timpul formarii coalitiei, insa, la fel ca in alte monarhii europene, in mod traditional ramane in afara dezbaterii economice si politice. „Este complet neobisnuit ca a facut asta”, a declarat Dave Sinardet, conferentiar universitar la Universitatea din Antwerp.

Proiectul bugetar prevede pentru acest an un deficit de 4,1% din PIB, insa, in ciuda faptului ca este sub media zonei euro, s-ar putea dovedi insuficient pentru a calma pietele financiare.

Ziarul belgian De Morgen a scris marti ca premierul Leterme va incerca sa faca economii bugetare de patru miliarde de euro, pentru a aduce deficitul la 3,7% din PIB.

Belgia nu a fost atinsa de criza datoriilor suverane din zona euro pana la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, desi datoria publica a tarii era de aproape 100% din PIB, a treia cea mai ridicata din UE. Economistii sunt de parere ca paralizia politica din Belgia este daunatoare pentru eforturile sale de a reduce datoria.

Totodata, agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s a anuntat in urma cu o luna ca ar putea retrograda ratingul suveran al tarii in urmatoarele sase luni daca nu se va forma un nou guvern.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro