Sari direct la conținut

Guvernul blochează banii suplimentari pe care îi primesc unii angajați de la Stat la final de an – Ordonanța de urgență a fost adoptată

HotNews.ro
Ministerul Finanțelor , Foto: Inquam Photos / George Calin
Ministerul Finanțelor , Foto: Inquam Photos / George Calin

Conducătorii autorităților/instituțiilor publice care au calitatea de ordonator de credite nu vor mai putea emite acte administrative prin care să stabilească drepturi de natură salarială suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare, se arată într-un proiect de OUG al Ministerului Finanțelor.

UPDATE (15:56) Guvernul a anunțat că a adoptat această Ordonanță de urgență.

  • „Actul normativ prevede ca, începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, conducătorii autorităților/instituțiilor publice care au calitatea de ordonator de credite nu mai pot emite acte administrative prin care să stabilească drepturi de natură salarială suplimentare față de cele stabilite în legislația specifică în vigoare.
  • Astfel, se reglementează și faptul ca instituțiile publice, indiferent de modalitatea de organizare și finanțare, nu vor mai putea raporta în categoria arierate eventualele drepturi de natură salarială, stabilite prin acte administrative emise de conducătorii acestora, suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare și contribuțiile aferente acestora, sumele respective raportându-se în categoria plăți restante.”, a anunțat joi Guvernul.

Prin actul normativ se va debloca situația existentă în prezent în cazul unor instituții publice, astfel încât să-și poată desfășura în continuare activitatea pentru care au fost create, a mai spus Executivul.

În ceea ce priveste provizioanele înregistrate în contabilitate de institutiile publice, indiferent de modalitatea de organizare și finanțare a acestora, pentru categoriile de datorii față de personal, reprezentând drepturi de natură salarială, stabilite prin acte administrative emise de către conducătorii acestora, suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare precum și contribuțiile aferente acestora, s-a prevazut ca la data intrării în vigoare a ordonanței, se anulează.

Proiect OUG fără bani suplimentari pentru bugetari– click pentru a deschide

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, va trebui să emită și norme de aplicare după ce va fi publicată Ordonanța în Monitorul oficial.

Din preambul înțelegem că motivul este legat de faptul că Statul încearcă să se încadreze în ținta de deficit bugetar de 4,4%. Procentul va fi depășit, oricum.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro