Guvernul Boc se pregateste pentru investitura
Cele doua camere ale Parlamentului se intrunesc, luni, in sedinta comuna pentru a da votul de investitura noului guvern condus de premierul desemnat, Emil Boc, ai carui ministri nominalizati au obtinut sambata avize favorabile in urma audierilor ce au avut loc in comisiile de specialitate.
Conform Regulamentului sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului (art. 72), acestea intocmesc un aviz comun consultativ, motivat, privind audierile, pe care il prezinta premierului desemnat. Votul de luni, de la orele 15:00, va fi secret, exprimat prin bile depuse in urne, si va viza lista cu numele celor 20 de ministri in ansamblul ei, informeaza Agerpres.
Totodata, ministrii cabinetului Emil Boc s-au intalnit duminica la Senat, reuniunea avand un caracter informal.
Tot luni, in plenul celor doua camere ale Parlamentului, urmeaza sa fie prezentat de catre Alianta PSD+PC si PD-L Programul de guvernare in forma sa finala. Amintim ca, la 14 decembrie, liderii Partidului Social Democrat si Partidului Democrat-Liberal au semnat, la Palatul Parlamentului, documentul intitulat „Parteneriatul pentru Romania” care cuprinde 25 de obiective ce vizeaza, in principal, reformarea domeniilor esentiale ale societatii romanesti, precum si cresterea eficientei si credibilitatii institutiei parlamentare.
Proiectul Programului de Guvernare pentru perioada 2009-2012 prevede masuri pentru reducerea impactului crizei financiare internationale asupra economiei si a grupurilor vulnerabile, un angajament pentru buna guvernare si principiile guvernarii. Restul capitolelor detaliaza obiectivele stabilite in domeniile educatiei, sanatatii, pietei muncii, asigurarilor sociale, familiei si protectiei copilului, tineretului si sportului, IMM-urilor, cercetarii stiintifice, infrastructurii in transporturi si comunicatii, a agriculturii si dezvoltarii rurale, a proprietatii si cadastrului, dezvoltarii regionale, mediului.
De asemenea, documentul se mai refera la protectia consumatorului si politica fiscala, justitie si politicile anticoruptie, ordinea publica si siguranta cetateanului, integrarea europeana, cultura si culte, romanii de pretutindeni, precum si la securitatea nationala. La capitolul privind masurile pentru reducerea impactului crizei se prevede mentinerea cotei unice de impozitare de 16%, propusa de PD-L, dar cu precizarea ca vor exista si deduceri fiscale pentru persoanele cu venituri mici. Documentul se mai refera, printre altele, si la reducerea numarului de taxe si impozite, precum si la restructurarea cheltuielilor publice, in sensul diminuarii cheltuielilor curente de administrare si orientarea fondurilor astfel rezultate catre investitii si protectie sociala.