Sari direct la conținut

Guvernul mai amana cu o luna transmiterea la Bruxelles a strategiei Romaniei pentru fondurile UE 2014-2020. Explicatia ministrului Teodorovici

HotNews.ro
Eugen Teodorovici, Foto: Hotnews
Eugen Teodorovici, Foto: Hotnews

​Ministerul Fondurilor Europene urmeaza sa transmita Comisiei Europene cel de-al doilea draft al Acordului de parteneriat pentru absorbtia fondurilor europene 2014-2020 pana la sfarsitul lunii februarie 2014, cu o luna intarziere fata de calendarul aprobat de Guvern in decembrie 2013.

Anuntul a fost facut de ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, marti, la reuniunea Comitetului interinstitutional pentru elaborarea Acordului de parteneriat, la care au venit si premierul Victor Ponta, precum si ceilalti ministri implicati in procesul de absorbtie a fondurilor europene.

„După reuniune, să trimiteţi pana vineri eventuale comentarii pe care le mai aveti, astfel încât să putem integra aceste comentarii în documentul final şi, până la finalul acestei luni, să putem trimite Comisiei Europene pentru analiză şi aprobare”, le-a spus Teodorovici colegilor sai.

Intrebat de reporterul HotNews.ro de ce a fost amanat inca o data calendarul de transmitere a Acordului de parteneriat la Bruxelles, ministrul Teodorovici a oferit urmatoarea explicatie:

„Acest document este un document destul de complex si mai ales partea documentara este o negociere. (…) Mi-as dori si eu foarte mult sa fi fost acest lucru gata cat mai repede. Comisia Europeana chiar sustine sa nu grabeasca acest proces de trimitere a acestor documente, pentru ca nu este o cursa contracronometru si o competitie intre state, este nevoie de un document de calitate.

In 2007, Romania a fost prima tara pentru care s-a aprobat acest document primar de programare, care purta atunci alta titulatura, si a avut programele operationale aprobate inaintea celorlalte state membre si unde ne aflam ca absorbtie, pe ce loc?”.

In 11 decembrie 2013, Guvernul a mai amanat o data, cu doua luni, transmiterea strategiei Romaniei pentru fondurilor UE 2014 2020 la Bruxelles.

Conform calendarului aprobat in sedinta de guvern de atunci, Ministerul Fondurilor Europene trebuia sa transmita „serviciilor Comisiei Europene documentul de programare pentru perioada 2014-2020, Acordul de Parteneriat 2014-2020, la sfarsitul lunii ianuarie 2014”, dupa cum informa MFE, intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro.

Potrivit unei foi de parcurs publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, document revizuit in 7 octombrie, MFE ar fi trebuit sa transmita oficial la Bruxelles Acordul de Parteneriat inca din luna noiembrie 2013.

In 11 decembrie 2013, MFE isi justifica intarzierea si prin faptul ca regulamentele europene care reglementeaza viitoarea perioada de programare au fost adoptate, la nivelul institutiilor UE, abia recent si vor deveni oficiale dupa publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

De la acea data, statele membre aveau la dispozitie un termen de patru luni pentru a transmite oficial Acordul de Parteneriat, a mai precizat ministerul.

Istoricul proiectelor privind Acordul de parteneriat si criticile dure ale Comisiei Europene fata de documentul Guvernului Romaniei

Guvernul Romaniei, prin Ministerul Fondurilor Europene, a transmis la Bruxelles o serie de documente programatice pentru pregatirea absorbtiei fondurilor europene din perioada de programare 2014-2020, insa Comisia Europeana a raspuns prin critici dure, in cadrul dialogului informal:

  • Incepand din anul 2013, Ministerul Fondurilor Europene, nou creat in Guvernul Ponta II, a transmis la Bruxelles o serie de propuneri pentru absorbtia fondurilor UE 2014-2020, insa serviciile Comisiei Europene au raspuns, in 7 martie 2013, ca „propunerea făcută de guvernul României nu întrunește încă minimele condiții de calitate și credibilitate pentru a permite un dialog informal eficient privind viitoarele documente de programare”, conform documentului prezentat de cursdeguvernare.ro .
  • Si in luna august 2013, MFE a mai transmis la Comisia Europeana un prim draft cu privire la Acordul de parteneriat 2014-2020, dar, potrivit cursdeguvernare.ro, si acest document a fost primit critic de catre serviciile CE: ”Nicio lecție învățată din implementarea programelor 2007-2013, pentru multe sectoare”.
  • In 11 octombrie 2013, MFE a transmis un nou document, pe care l-a anuntat  drept prima versiune a Acordului de Parteneriat. Tot crtic au raspuns serviciile CE si asupra acestui document, in decembrie 2013, potrivit Mediafax.
  • Astfel, Ministerul Fondurilor Europene a pregatit un nou proiect intermediar, pe care l-a intitulat „Al doilea draft al Acordului de parteneriat”, care insa pastreaza in linii mari prevederile documentului criticat de Comisia Europeana, dupa cum a relatat HotNews.ro.
  • Conform schemei institutionale propuse de Romania pentru absorbtia fondurilor europene 2014-2020, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, condus de Liviu Dragnea (PSD), va avea atributii de organism intermediar in abdosrbtia fondurilor UE din Programul de dezvoltare rurala, aflat in managementul Ministerului Agriculturii, situatie pentru care Comisia a cerut explicatii Guvernului. Acest „Al doilea draft al Acordului de parteneriat” urmeaza astfel sa fie completat cu propunerile pe care ministrul Teodorovici le asteapta pana vineri, pentru a transmite proiectul la Bruxelles.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro