Guvernul, tulburat de creșterea prețurilor RCA. Premierul Ciucă așteaptă explicații de la șeful ASF, inclusiv despre situația Euroins
Noile tarife de referință RCA care sunt mai mari și cu peste 41% față de anul trecut a provocat o undă de nemulțumiri la nivel guvernamental, iar premierul Nicolae Ciucă așteaptă acum explicații de la Nicu Marcu, președintele ASF, inclusiv despre situația financiară a Euroins, liderul RCA cu peste 2,5 milioane de contracte de asigurări auto, au declarat joi surse guvernamentale.
Surse oficiale guvernamentale au declarat joi că premierul Nicolae Ciucă a discutat cu ceva timp în urmă cu Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care i-a comunicat că ar fi o problemă la liderul RCA, Euroins.
”Sunt două opțiuni: fie intră în insolvență, fie să fie recapitalizată”, au declarat joi surse guvernamentale.
ASF are demarat un amplu proces de control în privința solvabilității Euroins și Guvernul așteaptă finalizarea acestei analize și măsuri care să nu afecteze populația, așa cum s-a întâmplat după recentele falimente majore din asigurări, ultimul cel de la City Insurance.
UPDATE Dan Cărbunaru: Cu siguranță în zilele următoare ASF va analiza și va lua măsurile care se impun
Întrebat joi la finalul ședinței de Guvern ce poate face Guvernul legat de creșterea prețurilor RCA, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului, a arătat către ASF.
- „Există în primul rând o autoritate în domeniu și mă refer la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Responsabilitățile legale ale acestei entități care este în subordinea altei instituții (n.a Parlament) decât Guvernul sunt cât se poate de clare și sunt convins că această instituție face toate demersurile necesare pentru a gestiona această situație.
- Din perspectiva Guvernului, desigur există tot sprijinul necesar în limita atribuțiilor pe care Guvernul le are și care desigur reprezintă o plajă foarte limitată în copmpăarație cu ASF.
- Cu siguranță în zilele următoare ASF în primul rand, poate și cu sprijinul altor instituții, dar având responsabilitatea legală care îi revine, va analiza și va lua măsurile care se impun într-un astfel de context.”, a declarat Dan Cărbunaru.
Întrebat dacă premierul a cerut explicații în acest caz, Cărbunaru a spus că „Guvernul dialoghează în mod curent cu toate instituțiile, nu doar cu cele pe care le coordonează sau care fac parte din Executiv.
- „Ca atare desigur există dialog și disponibilitate de sprijin acolo unde este nevoie în limita responsabilităților. ASF nu este o autoritate în subordinea Guvernului. ASF are toate pârghiile legale pentru a gestiona astfel de situații. Desigur există posibilitatea ca prin dialog să fie identificate măsuri.”, a spus Cărbunaru.
Prețurile RCA ar putea crește și mai mult în 2023: Noile tarife de referință sunt mai mari și cu 41% pentru unii șoferi
Prețurile RCA ar putea crește și mai mult în acest an. Noile tarife de referință RCA, un reper pentru consumatori în privința prețurilor finale la asigurările auto în următoarele 6 luni, au fost publicate de ASF și sunt mai mari pentru toți șoferii, în unele cazuri și cu peste 41%, comparativ cu tarifele de referință din luna august ori februarie 2022.
Cele mai mari prețuri RCA le vor avea proprietarii de mașini cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani care conduc mașini cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc pentru care ASF a anunțat un tarif de referință RCA de 4.709 lei.
Tariful este mai mare cu aproximativ 14% față de august 2022, când valoarea acestuia era de 4140 de lei și cu 28% mai mare decât în februarie 2022 când tariful de referință pentru această categorie era de 3.551 de lei.
La polul opus, cele mai mici prețuri RCA le vor plăți în continuare proprietarii de mașini cu vârste cuprinse între 51-60 de ani care conduc mașini cu o capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 1.200 cmc, dar și pentru aceștiaprețurile vor fi mai mari decât până acum.
Astfel, noul tarif de referință RCA anuțat de ASF pentru acești șoferi este de 1.006 lei, în creștere cu 17% față de august 2022, când acest tarif era de 860 de lei și cu 32% față de februarie 2022, când tariful pentru această categorie a fost de 762 de lei.
BERD a anunţat ASF şi MF că a început o analiză actuarială independentă la Euroins
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a angajat o companie globală de consultanţă pentru a realiza o analiză actuarială independentă a contractelor de reasigurare încheiate de Euroins, arată directorul BERD pentru Europa Centrală şi de Sud Est, Charlotte Ruhe, într-o scrisoare transmisă marţi preşedintelui ASF, Nicu Marcu, şi ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, obţinută de Profit.ro.
BERD spune că sprijină conducerea Euroins în reducerea în continuare a cotei pe piaţa RCA până la 25%, după ce şi anul trecut a scăzut sub 28%, la o subţiere a portofoliului cu 250.000 de poliţe obligatorii auto.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care a devenit acţionar minoritar al Euroins în urma unui acord semnat în 2021, dar avizat de ASF anul acesta, în februarie, a iniţiat realizarea analizei actuariale independente în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al asigurătorului.
Scrisoarea trimisă de directorul BERD preşedintelui ASF aduce aceste precizări despre măsurile luate, după raportul de control al autorităţii de supraveghere de luna trecută.
BERD promite să comunice ASF rezultatele analizei, pe care o doreşte finalizată până pe 31 martie 2023, conform Profit.ro, care prezintă integral documentul transmis de BERD.
Arbitrul asigurărilor verifică la Euroins și transferul riscurilor RCA către EIG Re
Amintim că, în plin control ASF asupra solvabilității companiei, Euroins a anunțat, în data de 17 februarie 2023, că a încheiat un nou contract cu EIG RE – reasigurătorul grupului Euroins Insurance Group (EIG).
Euroins susține că astfel ar rezolva problemele ridicate de ASF, dar că va continua să apere valabilitatea contractelor anterioare de reasigurate care sunt contestate de autoritate.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a fost anunțată oficial privind intenția Euroins de a transfera cea mai mare parte a riscurilor RCA din România către EIG RE, reasigurătorul grupului din Bulgaria, astfel că a cerut documente pentru analiza acestui contract, au precizat în data de 1 martie pentru HotNews.ro oficialii autorității.
Șeful grupului EIG spune că 100 milioane de lei ar fi în conturi / ASF are altă părere
Kiril Boshov, șeful Euroins Insurance Group (EIG), a declarat recent că Euroins România are fonduri proprii în valoare de 410 milioane de lei și că este în procedură de majorare de capital cu încă 100 milioane de lei pentru care încă așteaptă avizul ASF.
Întrebat de HotNews.ro care este stadiul acestei majorări de capital și de ce nu a fost dat avizul ASF, Kiril Boshov a spus că procedura a fost inițiată din proprie inițiativă în vara anului trecut, că banii sunt în conturi și că potrivit calculelor Euroins nu mai este nevoie de alte majorări de capital.
De cealaltă parte, ASF a precizat că „majorarea de capital la care se face referire este un proces în două etape. Pentru prima etapă, care constă într-un împrumut subordonat, ultimele documente au fost depuse la finalul lunii ianuarie, iar procedura urmează să fie finalizată. Pentru a doua etapă, care ar completa majorarea de capital până la o sumă apropiată de cea anunțată, Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a primit încă nicio cerere oficială din partea Euroins.”
Tot legat de această majorare de capital, ASF a decis miercuri, 1 martie, „aprobarea majorării capitalurilor societății Euroins România Asigurare Reasigurare cu 44,7 milioane de lei, sumă provenită dintr-un împrumut subordonat. Menționăm că ultimul document necesar aprobării a fost primit de ASF la finalul lunii ianuarie a acestui an”.
Măsurile anunțate de Euroins privind noul contract de reasigurare vin în condițiile în care compania se află în plin control al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) asupra indicatorilor de solvabilitate și lichiditate, informație anunțată în premieră de HotNews.ro, în data de 6 februarie 2023.
De asemenea există și o plângere penală la Parchet împotriva companiei de asigurări, după cum a informat în premieră ziarul Libertatea.
ASF a transmis către HotNews.ro lista tuturor amenzilor aplicate Euroins în perioada 2020-2023, care depășesc valoarea de 16 milioane de lei, dar și motivele detaliate ale acestor sancțiuni.
De cealaltă parte, grupul bulgar Eurohold, care controlează Eurroins Insurance Group (EIG) Eurohold reclamă un atac coordonat asupra Euroins România în care ar putea fi implicați angajați din ASF, scopul fiind sechestrarea activelor asigurătorului.
Falimentul City Insurance: Păgubiții au primit peste 120 milioane de euro, dar e abia începutul
Păgubiții și creditorii City Insurance, fostul lider RCA intrat în faliment, au încasat aproximativ 603 milioane de lei (peste 123 milioane de euro) până la finele anului trecut, dar suma este aferentă doar unui sfert din totalul cererilor de plată, a anunțat în luna ianuarie Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).
Începând cu 29 noiembrie 2021 și până la finele anului 2022, FGA a achitat, pentru creditorii de asigurare ai City Insurance SA, aprox. 603 milioane lei, pentru 64.568 cereri de plată avizate în cadrul Comisiei Speciale a FGA, dintr-un total de 250.692 cereri de plată înregistrate.
Amintim că ASF a retras autorizația de funcționare pentru City Insurance în luna septembrie 2021, iar falimentul acestui asigurător a fost decis definitiv în instanță în luna mai 2022.
Un nou faliment ar crește și mai mult prețurile RCA
Pentru gestionarea falimentului City Insurance, dar și a celorlalte mari falimente – Astra și Carpatica – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să majoreze contribuțiile pe care le plătesc firmele de asigurări către FGA pentru gestionarea falimentelor din asigurări.
- „Anul 2022 a marcat creșterea cotei de contribuție pentru asigurările generale încasate de către FGA, de la societățile de asigurare, de la 1% la 2,5%, aspect care a dus la încasarea unei contribuții medii lunare de 24,8 milioane lei.
- Anul curent a adus o nouă creștere a cotei de contribuție pentru asigurările generale de la 2,5% la 4%, fapt care duce la creșterea medie lunară a încasărilor, până la un nivel prognozat de 46 milioane lei.”, a anunțat recent Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).
Aceste creșteri succesive ale contribuțiilor plătite către FGA de asigurători ar putea conduce în acest an la noi creșteri ale prețurilor RCA.
Sursa foto: Dreamstime.com