Guy Verhofstadt, un nou avertisment: Am stabilit cu Tăriceanu că singurul mod de a garanta statul de drept este implementarea totală a recomandărilor Comisiei de la Veneția
Guy Verhofstadt, președintele ALDE european, spune că a „stabilit” cu Călin Popescu-Tăriceanu că „singurul mod de a garanta statul de drept din România este implementarea totală și necondiționată a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția”.
„Aceasta înseamnă că toate cele trei elemente aflate în dispută – reforma justiției, a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală – trebuie să fie aliniate cu recomandările Comisiei, urmând ca după adaptarea și aprobarea lor de către guvern și parlament, ele să fie din nou evaluate de către acest înalt for”, a afirmat Verhofstadt, într-un mesaj în limba română postat joi pe contul lui de Facebook.
Guy Verhofstadt avertizează că „pentru ALDE este indispensabil ca toate aceste modificări să primească undă verde din partea Comisiei de la Veneția”.
Postarea vine la o zi după ce Călin Popescu-Tăriceanu a comentat miercuri scrisoarea liderului grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, care l-a avertizat să nu urmeze calea iliberală, susținând că, de fapt, nu este un răspuns personal, deși scrisoarea începea cu formula „Dragă Călin”, ci, probabil, un mesaj politic care să se audă mai larg.
Liderul grupului ALDE Guy Verhofstadt a răspuns într-o scrisoare criticilor formulate de Călin Popescu Tăriceanu, după votul din PE asupra rezoluţiei privind statul de drept din România.
Călin Popescu Tăriceanu a susținut, însă, că răspunsul nu îi era adresat, deși scrisoarea începea cu formula „Dragă Călin”.
„Cu toate că începea cu formula <>, nu era un răspuns personal. Este o declarație (…) probabil un mesaj politic care să se audă mai larg”, a declarat Tăriceanu, la Parlament, după întâlnirea cu liderii grupurilor europarlamentare din Parlamentul European.
Tot ieri, Verhofstadt a postat un mesaj pe Facebook în timp ce se afla într-o întâlnire cu guvernul Viorica Dăncilă, la București, mesaj în care avertizează că „România se află la răscruce” și are de ales între respectarea principiilor democratice și iliberalism, dar acest lucru nu poate fi făcut „în numele nostru”, respectiv al liberalilor europeni.