Sari direct la conținut

Hezbollahul amenință Israelul și SUA că este mai puternic ca înainte

HotNews.ro
Muzeul Hezbollah, Foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia
Muzeul Hezbollah, Foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Organizația libaneză Hezbollah și-a avertizat adversarii că este „de mii de ori mai puternică” decât înainte, în timp ce luptătorii săi s-au angajat în schimb de focuri la graniță cu forțele israeliene, în cadrul unor violențe alimentate de războiul dintre Hamas și Israel, potrivit Sky News.

SUA au avertizat Iranul, un susținător al Hezbollah și Hamas, să nu se implice în criză.

Două portavioane au fost desfășurate de SUA pentru a împiedica orice actor statal sau non-statal să escaladeze conflictul.

Oficialul Hezbollah Hashem Safieddine, adresându-se unei mari mulțimi de susținători, i-a avertizat pe președintele american Joe Biden, pe premierul israelian Benjamin Netanyahu și pe ceea ce el a numit „europenii rău intenționați” să dea dovadă de prudență.

„Răspunsul la greșeala pe care ați putea să o faceți cu rezistența noastră va fi răsunător”, a spus el.

Hezbollah și Israelul s-au angajat în schimburi frecvente de focuri de armă de când Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie.

Israelul a răspuns cu atacuri aeriene intense asupra Gaza.

Miercuri, Hezbollah a raportat moartea a doi luptători în sudul Libanului, iar un al treilea luptător se află în stare critică.

SUA ar fi avertizat Israelul și Hezbollahul

Administraţia Biden ar fi îndemnat în privat Israelul să nu lanseze o campanie militară împotriva Hezbollah, în timp ce Washingtonul încearcă să împiedice ca războiul actual să se extindă dincolo de Gaza, au declarat pentru The Times of Israel doi oficiali familiarizaţi cu această chestiune, citează News.ro.

SUA recunosc că Israelul trebuie să răspundă la creşterea numărului de atacuri la graniţa sa de nord, întreprinse de Hezbollah după asaltul Hamas din 7 octombrie.

Atacurile repetate ale grupării teroriste libaneze şi eşecul Israelului de a anticipa asaltul Hamas din Gaza au dus la intensificarea discuţiilor pe tema dacă nu cumva Israelul ar trebui să fie cel care iniţiază o ofensivă împotriva Hezbollah pentru a menţine avantajul.

Astfel de discuţii au fost un motiv de îngrijorare pentru SUA, care au avertizat în privat, dar şi public Hezbollah şi Iranul să nu deschidă un război pe frontul de nord al Israelului, spun oficialii.

SUA au avertizat totodată Israelul să fie atent în răspunsurile sale militare la tirurile Hezbollah, explicând că o greşeală a armatei israeliene în Liban ar putea declanşa un război mult mai mare, au adaugat oficialii.

Oficialii administraţiei Biden au dat asigurări Israelului în ultimele zile că, dacă Hezbollah va iniţia un război împotriva Israelului, armata americană se va alătura forţelor de apărare israeliene (IDF) în lupta împotriva grupului terorist. Pentagonul a trimis deja două grupuri de atac pe portavioane în estul Mediteranei, în apropierea Israelului, pentru a-i descuraja pe adversarii israelienilor şi americanilor din regiune.

Hezbollah a tras zeci de rachete ghidate antitanc, rachete şi mortiere asupra poziţiilor militare israeliene şi a oraşelor israeliene de la atacul Hamas din 7 octombrie, trimiţând totodată oameni înarmaţi care să se infiltreze în Israel. Mai multe drone au fost, de asemenea, interceptate deasupra nordului Israelului.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro