Iancu Guda (AAFBR): Randamentul capitalurilor este de 11,6% în România, iar două treimi vine din îndatorare
Îndatorarea generează două treimi din randamentul capitalurilor în România, iar investițiile străine scad, în acest an, a declarat Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).
„Luăm un grafic de pe Eurostat și spunem că în România „capitalul lacom maximizează randamentele și săraca populație e ținută la nivel de sărăcie”. Aruncăm așa niște declarații.
Randamentul capitalurilor (pe ultimii 10 ani n.r.) este de 11,6%, iar două treimi vine din îndatorare, nu din profitul operațional sau din rotația activelor. Cu ce începe o companie? Cu capitaluri proprii. Ce face cu banii? Mai atrage finanțare și are datorii. Per total ce face cu pasivele? Investește în active. Ce face cu activele? Generează venituri. Ce face cu veniturile? Generează profit operațional. Ce face cu profitul operațional? Plătește dobânzi, iar apoi cu brutul plătește taxe și rămâne cu netul. Astea sunt etapele de la capital social până la profitul net”, a precizat Guda.
Randamentul capitalurilor nu este 36%, așa cum s-a vehiculat recent, ci 11,6%.
„Nu profiturile sunt mai mari ci capitalurile proprii sunt mai mici, pentru că datoriile la noi sunt mai mari. Dacă era așa, aveam coadă la investiții străine, care ele scad, anul acesta. Aveam multe companii, dar avem cele mai puține după Serbia la 1000 de locuitori”, a mai arătat președintele AAFBR.