Sari direct la conținut

Ice Wine, vinul inghetat sau regele vinurilor

HotNews.ro
Vinul inghetat, Foto: Hotnews
Vinul inghetat, Foto: Hotnews

Vinul inghetat, denumit Eiswein (in Germania si Austria), sau Ice Wine (in Canada, S.U.A cat si in alte tari producatoare), poate fi cotat drept cel mai bun vin de desert din lume. Poate si datorita faptului ca realizarea acestuia e un capriciu uneori sau un dar alteori al naturii fata de aceasta nobila planta vita de vie. Ice wine-ul e produs din struguri lasati la supramaturare pe coardele de vita pana la sfarsitul lui noiembrie, chiar decembrie si in cazuri extreme se pot culege si la inceput de ianuarie. Conditia recoltarii (impusa si de legislatie) e data de temperatura mediului ambiant care trebuie sa fie de cel putin -7 grade Celsius.

Culesul este manual la majoritatea producatoriilor, uneori chiar si pe timp de noapte, in cazul unor geruri mai putin aspre, dupa care boabele inghetate sunt stoarse in prese hidraulice sau in teascuri vechi de lemn modificate (presa pneumatica folosita in procesul de vinificatie obisnuit, nu poate fi utilizata, deoarece cristalele inghetate din struguri formeaza un bloc compact greu de manevrat). Dupa presare aceste cristale (apa inghetata din bob) este inlaturata, rezultatul final fiind o licoare extrem de dulce, practic o esenta foarte concentrata de struguri, care trebuie sa parcurga un proces lung de fermentatie pana la stadiul final de vin.

Problema delicata pentru a obtine o astfel de licoare, o constituie temperatura din luna noiembrie si decembrie.

Daca e o toamna lunga cu temperaturi ridicate, strugurii copti ajunsi la supramaturare pot fi atacati de mucegaiul nobil (fenomenul de botiryzare), fiind exclusi pentru productia de ice wine; in cazul alternantei de zile reci si zile insorite exista riscul putrefactiei boabelor pe ciorchine, si nu in ultimul caz, daca temperaturile sunt extrem de scazute -16, – 20 gr. C, boabele devin atat de tari, incat sunt imposibil de presat. De preferat insa e recoltatul in zilele cu maxime de -7 si minime de -15 grade, diferentele de temperatura influentand direct cantitatea de zahar (exprimata in grade Oechsle) si aciditatea vinului la final.

In tara noastra mai regasim cu totul si cu totul izolat obiceiul de a proteja ciorchinii de struguri intregi in vie sau pe coarde taiate si puse la pastrat in podul casei pana in preajama Craciunului, atunci cand cei mici cat si oaspetii sunt serviti cu must proaspat si foarte dulce stors din boabele ramase sanatoase pe ciorchine.

informatii suplimentare pe aberatiibahice.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro